Harrison Birtwistle

Faktaboks

Harrison Birtwistle
Født
15. juli 1934, Accrington

Artikkelstart

Sir Harrison Birtwistle, engelsk komponist med en omfattende og mangfoldig produksjon, mange med tematikk fra gresk mytologi og engelske tradisjonsfortellinger. Birtwistle er særlig kjent for sine operaer og musikkdramatiske verk, blant disse Punch and Judy, The Mask of Orpheus, Gawain og The Minotaur.

Han dannet New Music Manchester Group i 1953 sammen med blant andre Alexander Goehr og Peter Maxwell Davies. Birtwistle er i dag en av Englands ledende komponister og har mottatt en rekke priser og utmerkelser.

Biografiske opplysninger

Birtwistle vokste opp i den engelske industribyen Accrington i Lancashire. Han begynte å spille klarinett i syvårsalderen og komponerte tidlig melodier som han kunne spille selv. Som barn og ungdom var han aktiv i musikkorps og lokale teateroppsetninger.

I 1952 begynte Birtwistle ved Royal Manchester College of Music der han studerte klarinett og komposisjon og dannet New Music Manchester Group sammen med medstudentene Alexander Goehr, Peter Maxwell Davies, John Ogdon og Elgar Howarth. I 1955–57 avtjente han verneplikten som klarinettist i Royal Artillery Band og i 1957–58 studerte han klarinett ved Royal Academy of Music i London. I 1959 ble Refrains and Choruses (1957) for blåsekvintett fremført under musikkfestivalen i Cheltenham, og dette ble hans gjennombrudd som komponist.

I løpet av 1960- og 70-tallet hadde Birtwistle flere opphold i USA. I 1967 var han med på å grunnlegge det engelske ensemblet Pierrot Players og i perioden 1975–82 var han engasjert som musikalsk leder ved National Theatre i London. Han har vært professor ved Royal Academy og King’s College of Music, og er i dag tilknyttet begge institusjonene som gjesteprofessor og professor emeritus.

Birtwistle har oppnådd stor anerkjennelse for sitt kunstneriske virke. Han har mottatt Grawemeyer Award (1986), Ernest von Siemens musikkpris (1995), Royal Philharmonic Societys Music Awards(1991, 2003), den franske ordenen Chevalier des Arts et des Lettres (1986) og den britiske ordenen Companion of Honour. I 1988 ble Birtwistle adlet av dronning Elizabeth II.

Birtwistle har siden 1994 vært tilknyttet Boosey & Hawkes; frem til da ble hans verk publisert av Universal Edition.

Birtwistles musikk

Birtwistle har vist stor interesse for sceniske uttrykk, noe som har resultert i en rekke operaer og andre verk for scene. Hans omfattende verkliste teller også solostykker, verk for blåsere, strykere, kammermusikk, vokalmusikk og orkestermusikk.

Gresk mytologi og engelske tradisjonsfortellinger er gjennomgangstemaer i mange av Birtwistles komposisjoner. Eksempler på dette finner vi i operaene The Mask of Orpheus (1983) som tar utgangspunkt i Orfevs-myten og Gawain (1991) som tar utgangspunkt i det engelske middelalderdiktet om Sir Gawain og den grønne ridderen. The Minotaur (2007) tematiserer den greske myten om udyret som var halvt mann og halvt okse.

Birtwistles komposisjoner har et robust uttrykk med tydelig definert rytmikk og avgrensede fraser. I orkestreringen er ofte blåserklangen fremtredende. Birtwistle arbeider i stor grad med flerdimensjonale og flertydige elementer. Et eksempel på dette er å finne i The Mask of Orpheus der tre hovedrollefigurene Orfevs, Evrydike og Aristaios alle opptrer i tre skikkelser; som mann/kvinne, helt/heltinne og myte. Et annet kjennetegn ved Birtwistles musikk er anvendelsen av rytmiske mønstre uten definert begynnelse eller slutt (isorytmikk). Dette gir mange av hans verk et syklisk eller rituelt preg.

Blant hans nyeste verk er The Moth Requiem (2012), Songs from the same Earth (2013) og pianokonserten Responses (2014).

Eksterne lenker

Litteratur

  • Adlington, Robert. (2000). The music of Harrison Birtwistle. Cambridge University Press.
  • Beard, David. (2012). Harrison Birtwistle’s Operas and Music Theatre. Cambridge University Press.
  • Cross, Jonathan. (2000). Harrison Birtwistle: Man, Mind, Music. Cornell University Press.
  • Cross, Jonathan. (2001). «Sir Harrison Birtwistle» i The New Grove dictionary of music and musicians, redigert av Stanley Sadie, bind 3, s. 619-626. Macmillan Publishers Limited.
  • Hall, Michael. (1984). Harrison Birtwistle. Robson Books.
  • Hall, Michael. (198). Harrison Birtwistle in Recent Years. Robson Books.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg