Hans Fleischer Dons var en norsk sjøoffiser og flyger. Han var den første til å føre et fly i Norge.

Dons gikk ut av Sjøkrigsskolen i 1906, og studerte så i Berlin, før han tjenestegjorde som nestkommanderende på Norges første ubåt, Kobben (levert 1909). Dons hadde en variert karriere hvor han blant annet var marineattaché i Washington D.C., London og Paris. Han var også en periode sjef for Marinens undervannsbåtavdeling og avdelingssjef i Admiralstaben.

Dons huskes først og fremst for sin rolle i å hente Norges først fly Start hjem, og å føre det. Utgangspunktet for prosjektet var at en svensk flyger planla å gjennomføre en flyvning over Horten, og dette mente Dons og flere andre av mannskapet på Kobben var for ille. I 1912 samlet de inn penger og gikk til innkjøp av flyvemaskinen Start, et monoplan utstyrt med hjulunderstell, fabrikkert i Tyskland av den østerrikske bil- og flykonstruktør Edmund Rumpler (1872–1940). Dons fikk en begrenset flyveopplæring i Tyskland, og fløy så maskinen hjem.

Den første helnorske flyvningen gikk 1. juni 1912 fra Borre over Horten og Moss til Fredrikstad, en distanse på 48 kilometer som ble tilbakelagt på 35 minutter. Dons fortsatte å fly Start, men ga etter en serie havarier og problemer med flyet opp dette og gikk tilbake til å føre ubåter.

Hans Dons ga i 1935 ut boken Start. En norsk flyvehistorie fra 1912–13.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.