Hans Christian Bræin

Faktaboks

Hans Christian Bræin
Født
6. januar 1948, Oslo
Portrett av Hans Christian Bræin av . Gjengitt med tillatelse

Hans Christian Bræin, norsk klarinettist, kammermusiker og professor ved Norges musikkhøgskole. Han anses som en av landets fremste klarinettister. Han er sønn av Edvard Fliflet Bræin og sønnesønn av Edvard Bræin.

Bræin startet sin musikalske karriere i Peik skolekorps ved Majorstua skole. I tenårene studerte han med Monica Riefling Lund i Oslo, deretter med Tage Scharff og Bendt Neuchs Sørensen ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.

I 1974 ble han ansatt som alternerende soloklarinettist i Oslo Filharmoniske Orkester. I 1980 flyttet han til Danmark hvor han ble ansatt som soloklarinettist i Esbjerg Ensemble. Fra 1990 har han vært ansatt ved Norges musikkhøgskole som lærer i klarinett og kammermusikk, først som førsteamanuensis og senere som professor. Fra 1993 til 1995 var han igjen alternerende soloklarinettist i Oslo-filharmonien. Bræin har vært fast medlem i Oslo Sinfonietta siden 1990. Han har også spilt i Oslo-Filharmoniens Blåsesolister og Cikada. Bræin har i en årrekke vært soloklarinettist i Det Norske Kammerorkester. Han har vært solist med alle de norske profesjonelle symfoniorkestrene og deltatt på en rekke festivaler.

Bræin er en ettertraktet pedagog og har hatt stor betydning for utdanning av klarinettister i Norge og andre land.

Hans kritikerroste innspilling av Johannes Brahms' samtlige verk for klarinett er blitt en referanseplate.

Hans Christian Bræin fratrådte sin stilling ved Norges musikkhøgskole i 2013.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg