Hans Christian Bræin

Faktaboks

Hans Christian Bræin
Født
6. januar 1948, Oslo
Portrett av Hans Christian Bræin
Av .

Artikkelstart

Hans Christian Bræin er en norsk klarinettist, kammermusiker og professor ved Norges musikkhøgskole. Han anses for å være en av landets fremste klarinettister.

Bræin er en ettertraktet pedagog og har hatt stor betydning for utdanning av klarinettister i Norge og andre land.

Utdanning og karriere

Bræin startet sin musikalske karriere i Peik skolekorps ved Majorstua skole. I tenårene studerte han med Monica Riefling Lund i Oslo, deretter med Tage Scharff og Bendt Neuchs Sørensen ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.

I 1974 ble han ansatt som alternerende soloklarinettist i Oslo-filharmonien. I 1980 flyttet han til Danmark, hvor han ble ansatt som soloklarinettist i Esbjerg Ensemble. Fra 1990 og frem til 2013 var han vært ansatt ved Norges musikkhøgskole som lærer i klarinett og kammermusikk, først som førsteamanuensis og senere som professor. Fra 1993 til 1995 var han igjen alternerende soloklarinettist i Oslo-filharmonien. Bræin har vært fast medlem i Oslo Sinfonietta siden 1990. Han har også spilt i Oslo-Filharmoniens Blåsesolister og Cikada. Bræin har i en årrekke vært soloklarinettist i Det Norske Kammerorkester. Han har vært solist med alle de norske profesjonelle symfoniorkestrene og deltatt på en rekke festivaler.

Innspillinger

I samarbeid med mange musikere samt nasjonale og internasjonale orkestre, har han gitt ut en rekke plater. Bræins kritikerroste innspilling av Johannes Brahms' samtlige verk for klarinett har blitt en referanseplate.

Familie

Han er sønn av Edvard Fliflet Bræin og sønnesønn av Edvard Bræin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg