Hallvar Thoresen er en tidligere norsk fotballspiller, midtbanespiller og spiss, og i likhet med sin far, Gunnar Thoresen, en av Norges beste spillere noensinne. Thoresen vant cup- og seriemesterskap i Nederland og er den utenlandske spilleren som har scoret flest mål i nederlandsk æresdivisjon gjennom tidene.

Thoresen var en ballsikker og målfarlig offensiv midtbanespiller eller spiss med uovertruffen spilleforståelse og teknikk. Han ble etter hvert en hardtarbeidende ledertype, som også var hurtig og taklingssterk. Lederegenskapene fikk han bruk for både som kaptein på klubblaget PSV Eindhoven og det norske landslaget.

Thoresen var en lovende juniorspiller på Larvik Turn, da han i 1976 fikk hjelp av faren til å skrive til hollandske klubber med ønske om å vise seg fram. Han fikk napp hos FC Twente og dro ned i påsken for å prøvespille. Oppholdet var vellykket, og om sommeren dro han på nytt ned for å bli læregutt og spille på ungdomslaget. Han avanserte raskt i systemet, og etter tre måneder ble han tilbudt en ettårig lærlingkontrakt på A-laget. I løpet av få måneder spilte han seg til fast plass på A-laget, og allerede i sitt første år vant han det nederlandske cupmesterskapet etter seier over PEC Zwolle i finalen.

Da kontrakten med FC Twente gikk ut våren 1981, var han ettertraktet av alle toppklubbene i Nederland, og en stund så det ut til at han kom til å havne i Ajax, men det var til slutt PSV Eindhoven som trakk det lengste strået. Med PSV vant han to seriemesterskap.

Thoresen scoret blant annet det avgjørende 2–1-målet da Norge slo EnglandUllevaal i 1981. Med 38 kamper som kaptein for landslaget er han nummer fire på statistikken gjennom tidene, etter Thorbjørn Svenssen, Brede Hangeland og Henning Berg.

Thoresen ble cupmester med FC Twente i 1977 og seriemester med PSV Eindhoven i 1986 og 1987.

Hallvar Thoresen er den utlendingen som har scoret desidert flest mål i nederlandsk æresdivisjon gjennom tidene med 152 mål.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.