Hallvar Thoresen

Faktaboks

Hallvar Thoresen
Født
12. april 1957, Larvik
Hallvar Thoresen i aksjon for PSV Eindhoven, der han spilte fra 1981 til 1988.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Hallvar Thoresen er en tidligere norsk fotballspiller, midtbanespiller og spiss, og i likhet med sin far, Gunnar Thoresen, en av Norges beste spillere noensinne. Thoresen vant cup- og seriemesterskap i Nederland og er den utenlandske spilleren som har scoret flest mål i nederlandsk æresdivisjon gjennom tidene.

Fakta

Spillestil

Thoresen var en ballsikker og målfarlig offensiv midtbanespiller eller spiss med uovertruffen spilleforståelse og teknikk. Han ble etter hvert en hardtarbeidende ledertype, som også var hurtig og taklingssterk. Lederegenskapene fikk han bruk for både som kaptein på klubblaget PSV Eindhoven og det norske landslaget.

Karriere

Thoresen var en lovende juniorspiller på Larvik Turn, da han i 1976 fikk hjelp av faren til å skrive til hollandske klubber med ønske om å vise seg fram. Han fikk napp hos FC Twente og dro ned i påsken for å prøvespille. Oppholdet var vellykket, og om sommeren dro han på nytt ned for å bli læregutt og spille på ungdomslaget. Han avanserte raskt i systemet, og etter tre måneder ble han tilbudt en ettårig lærlingkontrakt på A-laget. I løpet av få måneder spilte han seg til fast plass på A-laget, og allerede i sitt første år vant han det nederlandske cupmesterskapet etter seier over PEC Zwolle i finalen.

Da kontrakten med FC Twente gikk ut våren 1981, var han ettertraktet av alle toppklubbene i Nederland, og en stund så det ut til at han kom til å havne i Ajax, men det var til slutt PSV Eindhoven som trakk det lengste strået. Med PSV vant han to seriemesterskap.

Meritter med landslaget

Thoresen scoret blant annet det avgjørende 2–1-målet da Norge slo EnglandUllevaal i 1981. Med 38 kamper som kaptein for landslaget er han nummer fire på statistikken gjennom tidene, etter Thorbjørn Svenssen, Brede Hangeland og Henning Berg.

Meritter i klubbfotball

Thoresen ble cupmester med FC Twente i 1977 og seriemester med PSV Eindhoven i 1986 og 1987.

Personlige meritter

Hallvar Thoresen er den utlendingen som har scoret desidert flest mål i nederlandsk æresdivisjon gjennom tidene med 152 mål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg