Thorbjørn Svenssen

Faktaboks

Thorbjørn Svenssen
Thorbjørn «Klippen» Svenssen
født:
22. april 1924, Sandar
død:
8. januar 2011, Sandefjord

Thorbjørn Svenssen mottar publikums hyllest på Ullevaal Stadion før sin 100. landskamp september i 1961. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Thorbjørn Svenssen
Av /NTB Scanpix ※.

Thorbjørn Svenssen, norsk fotballspiller, senterhalf/midtstopper

Kjerneopplysninger

  • Antall A-landskamper: 104, nest flest hvorav 93 som kaptein (1947–62)
  • Antall mål: 0
  • Klubb: Sandefjord

Thorbjørn Svenssen er med sine 104 landskamper den norske spilleren som har nest flest landskamper for menn (se Gullklokka). Fra sin posisjon som senterhalf/midtstopper, var han et naturlig midtpunkt og ble kalt «Klippen» i den norske backkjeden.

Spillestil

Svenssen var kjent for å være kompromissløs i sine taklinger og han hadde starthurtighet, styrke, teknikk, blikk for spillet, kondisjon og jernvilje. Med sin kompromissløse stil fikk han også tilnavnet «albuer og knær».

Karriere

Svenssen var den andre i verden, etter engelskmannen Billy Wright, som passerte 100 landskamper. Dette skjedde i 1961, i en landskamp mot Danmark som Norge tapte 0–4.

Som klubbspiller vant Svenssen aldri noen trofeer, men spilte to cupfinaler som endte med tap, den første i 1957 med 0–4 for Fredrikstad og den andre i 1959 med 1–2 for Viking. Han spilte 237 kamper i den øverste norske divisjonen og ga seg ikke før han var 41 år.

Svenssen hevdet seg også i idretter som bandy, hurtigløp på skøyter og skihopping, og han mottok Norges Friidrettsforbunds idrettsmerkestatuett og krus.

Personlige meritter

104 landskamper i fotball, nest flest i Norge gjennom tidene, Gullklokka, Norges Fotballforbunds gullmerke, Sandefjord Ballklubbs gullmerke samt æresmedlem i klubben.

Litteratur: Thorbjørn Svenssen/Håkon Ringdal: Kaptein for Norge (1958).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • H. Ringdal/T, Svenssen: Kaptein for Norge, 1958. Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg