Thorbjørn Svenssen

Faktaboks

Thorbjørn Svenssen
Thorbjørn «Klippen» Svenssen
Født
22. april 1924, Sandar
Død
8. januar 2011, Sandefjord

Thorbjørn Svenssen mottar publikums hyllest på Ullevaal Stadion før sin 100. landskamp september i 1961. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Thorbjørn Svenssen
Av /NTB Scanpix ※.

Thorbjørn Svenssen, norsk fotballspiller, senterhalf/midtstopper

Kjerneopplysninger

  • Antall A-landskamper: 104, nest flest hvorav 93 som kaptein (1947–62)
  • Antall mål: 0
  • Klubb: Sandefjord

Thorbjørn Svenssen er med sine 104 landskamper den norske spilleren som har nest flest landskamper for menn (se Gullklokka). Fra sin posisjon som senterhalf/midtstopper, var han et naturlig midtpunkt og ble kalt «Klippen» i den norske backkjeden.

Spillestil

Svenssen var kjent for å være kompromissløs i sine taklinger og han hadde starthurtighet, styrke, teknikk, blikk for spillet, kondisjon og jernvilje. Med sin kompromissløse stil fikk han også tilnavnet «albuer og knær».

Karriere

Svenssen var den andre i verden, etter engelskmannen Billy Wright, som passerte 100 landskamper. Dette skjedde i 1961, i en landskamp mot Danmark som Norge tapte 0–4.

Som klubbspiller vant Svenssen aldri noen trofeer, men spilte to cupfinaler som endte med tap, den første i 1957 med 0–4 for Fredrikstad og den andre i 1959 med 1–2 for Viking. Han spilte 237 kamper i den øverste norske divisjonen og ga seg ikke før han var 41 år.

Svenssen hevdet seg også i idretter som bandy, hurtigløp på skøyter og skihopping, og han mottok Norges Friidrettsforbunds idrettsmerkestatuett og krus.

Personlige meritter

104 landskamper i fotball, nest flest i Norge gjennom tidene, Gullklokka, Norges Fotballforbunds gullmerke, Sandefjord Ballklubbs gullmerke samt æresmedlem i klubben.

Litteratur: Thorbjørn Svenssen/Håkon Ringdal: Kaptein for Norge (1958).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • H. Ringdal/T, Svenssen: Kaptein for Norge, 1958. Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg