Thorbjørn Svenssen

Faktaboks

Thorbjørn Svenssen
Thorbjørn «Klippen» Svenssen
Født
22. april 1924, Sandar
Død
8. januar 2011, Sandefjord
Thorbjørn Svenssen

Thorbjørn Svenssen mottar publikums hyllest på Ullevaal Stadion før sin 100. landskamp september i 1961.

Thorbjørn Svenssen
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Thorbjørn Svenssen er en norsk tidligere landslagsspiller i fotball, senterhalf/midtstopper, som med 104 landskamper er den som har spilt nest flest landskamper for Norge gjennom tidene.

Fakta

  • Antall A-landskamper: 104, hvorav 93 som kaptein (1947–1962)
  • Antall mål: 0
  • Klubb: Sandefjord

Thorbjørn Svenssen var fra sin posisjon som midtstopper et naturlig midtpunkt og ble kalt «Klippen» i den norske backkjeden.

Spillestil

Svenssen var en taklingssterk, starthurtig og sterk spiller med god teknikk, blikk for spillet, god kondisjon og jernvilje. Med sin kompromissløse stil fikk han også tilnavnet «albuer og knær».

Karriere

Svenssen var den andre i verden, etter engelskmannen Billy Wright, som passerte 100 landskamper. Dette skjedde i 1961, i en landskamp mot Danmark som Norge tapte 0–4.

Som klubbspiller vant Svenssen aldri noen trofeer, men spilte to cupfinaler som endte med tap; den første i 1957 med 0–4 for Fredrikstad, og den andre i 1959 med 1–2 for Viking. Han spilte 237 kamper i den øverste norske divisjonen og ga seg ikke før han var 41 år.

Svenssen hevdet seg også i idretter som bandy, hurtigløp på skøyter og skihopping, og han mottok Norges Friidrettsforbunds idrettsmerkestatuett og krus.

Personlige meritter

Med sine 104 landskamper i fotball har han nest flest i Norge gjennom tidene, bare slått av John Arne Riise. Av utmerkelser har han Gullklokka, Norges Fotballforbunds gullmerke, Sandefjord Ballklubbs gullmerke samt at han er æresmedlem i klubben.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • H. Ringdal/T, Svenssen: Kaptein for Norge, 1958. Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg