Thorbjørn Svenssen, norsk fotballspiller, senterhalf/midtstopper

  • Antall A-landskamper: 104, nest flest hvorav 93 som kaptein (1947–62)
  • Antall mål: 0
  • Klubb: Sandefjord

Thorbjørn Svenssen er med sine 104 landskamper den norske spilleren som har nest flest landskamper for menn (se Gullklokka). Fra sin posisjon som senterhalf/midtstopper, var han et naturlig midtpunkt og ble kalt «Klippen» i den norske backkjeden.

Svenssen var kjent for å være kompromissløs i sine taklinger og han hadde starthurtighet, styrke, teknikk, blikk for spillet, kondisjon og jernvilje. Med sin kompromissløse stil fikk han også tilnavnet «albuer og knær».

Svenssen var den andre i verden, etter engelskmannen Billy Wright, som passerte 100 landskamper. Dette skjedde i 1961, i en landskamp mot Danmark som Norge tapte 0–4. 

Som klubbspiller vant Svenssen aldri noen trofeer, men spilte to cupfinaler som endte med tap, den første i 1957 med 0–4 for Fredrikstad og den andre i 1959 med 1–2 for Viking. Han spilte 237 kamper i den øverste norske divisjonen og ga seg ikke før han var 41 år.

Svenssen hevdet seg også i idretter som bandy, hurtigløp på skøyter og skihopping, og han mottok Norges Friidrettsforbunds idrettsmerkestatuett og krus.

104 landskamper i fotball, nest flest i Norge gjennom tidene, Gullklokka, Norges Fotballforbunds gullmerke, Sandefjord Ballklubbs gullmerke samt æresmedlem i klubben.

Litteratur: Thorbjørn Svenssen/Håkon Ringdal: Kaptein for Norge (1958).

  • H. Ringdal/T, Svenssen: Kaptein for Norge, 1958. Finn boken 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.