Håkon Aasnes

Faktaboks

Håkon Aasnes
Født
13. februar 1943, Oslo
Aasnes skrev og tegnet i Donaldbladene i 1976, 1977 og 1978.
Portrett, 2002
Av /VG/SCANPIX.

Artikkelstart

Håkon Aasnes er en norsk tegneserieskaper, basert i Aurskog og kjent for flere populære serier fra bygdemiljø, blant annet Smørbukk og Nr. 91 Stomperud.

Egne serier

Aasnes er en av nestorene i norsk tegneseriehistorie, en av de mest produktive og hardtarbeidende i bransjen. Han har laget tegneserier siden 1949, men livnærte seg de første årene som minkskinnsorterer, nattevakt, snekker, båtprodusent og reklamemann.

Han debuterte på trykk i 1972, med avisstripen Seidel og Tobram. Denne humoristiske spenningsserien ble publisert i tjue år, på det meste i seksten norske aviser. Den totale produksjonen er på rundt fem tusen striper.

Av hans andre egne tegneserier kan nevnes Kråka Konrad, Vi på Eiketun, Annika, Hanna, Formann Olsen, Brage Breiskalle, Frode Eiriksson og Zanthar.

Oppdragsserier

Aasnes har i tillegg tegnet Gråtass,Gjest Baardsen, Anne-Cat. Vestlys jul og Olsenbanden.

Han tegnet Fantomet i 1982, etter manus av Eirik Ildahl, en figur han alt hadde tegnet hundre striper med sommeren 1949. Han er også en av meget få nordmenn som har både skrevet og tegnet for Donald Duck & Co, totalt over tretti historier fra 1976 til 1978.

Smørbukk og Stomperud

Aasnes' hovedverk er Smørbukk, som han har tegnet siden 1983, både den faste helsiden i Norsk Barneblad og juleheftet. I starten samarbeidet han med forskjellige forfattere, men overtok manus for ensiderne fra 1990 og for juleheftene fra 2000. Han gjennomførte blant annet en betydelig oppdatering og modernisering av serien.

I 2005 overtok han ansvaret for en annen nasjonalskatt, Nr. 91 Stomperud, det første året i samarbeid med Leif Isaksen. Siden har Aasnes tegnet og skrevet det populære juleheftet på egen hånd. Fra 2011 har han også tegnet og skrevet juleheftet Tuss og Troll.

Priser

Aasnes mottok Kirke- og undervisningsdepartementets tegneseriepris i 1981 for Fra skolebenk til gårdsarbeid, og i 2017 vant han Sproingprisen for beste norske tegneserie for Smørbukk: Jula 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg