Stomperud, tegneseriefigur skapt av den svenske tegner Rudolf Petersson i 1932 som 91:an Karlsson. Til Norge kom serien i Norsk Ukeblad i 1937 som Nr. 91 Stomperud. Serien foregår i en militærleir og baserer seg først og fremst på situasjonskomikk. Til tross for at serien opprinnelig var svensk, oppfattes den nå som en av de mest typisk norske tegneserier. Hovedpersonen er den litt klønete soldaten August Stomperud fra Sørum. De viktigste bifigurene er Stomperuds kjæreste Petra, hans soldatkamerat og medbeiler til Petra, nr. 87, samt obersten, majoren og sersjanten.

I den første tiden var Stomperud en ren gjengivelse av Peterssons egne tegninger. Senere ble Stomperud utført av de norske tegnerne Thorbjørn Weea, Odd Jørgensen, Leif Isaksen og fra 2005 Håkon Aasnes. De beholdt hovedfiguren og bifigurene noenlunde slik Petersson skapte dem, selv om Aasnes gjennomførte en viss modernisering.

I 2014 fikk det årlige Nr. 91 Stomperud-juleheftet selskap av nyskapningen Stomperud på eventyr, skrevet av Terje Nordberg og tegnet av Magne Taraldsen, om Stomperuds forfar i kamp mot svenskekongen Karl 12 i 1717. 2015-utgaven av Stomperud på eventyr foregikk i 1915, under første verdenskrig, mens 2016-utgaven av Stomperud befinner seg i Fremmedlegionen i Nord-Afrika i 1872.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.