Stomperud

Stomperud. August Stomperud på tur i skogen med sin forlovede, Petra, en vårdag i 1957. I bakgrunnen nr. 87, den grumme rival. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Stomperud, tegneseriefigur skapt av den svenske tegner Rudolf Petersson i 1932 som 91:an Karlsson. Til Norge kom serien i Norsk Ukeblad i 1937 som Nr. 91 Stomperud.

Rollegalleri

Serien foregår i en militærleir og baserer seg først og fremst på situasjonskomikk. Til tross for at serien opprinnelig var svensk, oppfattes den nå som en av de mest typisk norske tegneserier. Hovedpersonen er den litt klønete soldaten August Stomperud fra Sørum. De viktigste bifigurene er Stomperuds kjæreste Petra, hans soldatkamerat og medbeiler til Petra, nr. 87, samt obersten, majoren og sersjanten.

I den første tiden var Stomperud en ren gjengivelse av Peterssons egne tegninger. Senere ble Stomperud utført av de norske tegnerne Thorbjørn Weea, Odd Jørgensen, Leif Isaksen og fra 2005 Håkon Aasnes. De beholdt hovedfiguren og bifigurene noenlunde slik Petersson skapte dem, selv om Aasnes gjennomførte en viss modernisering.

Nye eventyr

I 2014 fikk det årlige Nr. 91 Stomperud-juleheftet selskap av nyskapningen Stomperud på eventyr, skrevet av Terje Nordberg og tegnet av Magne Taraldsen, om Stomperuds forfar i kamp mot svenskekongen Karl 12 i 1717. 2015-utgaven av Stomperud på eventyr foregikk i 1915, under første verdenskrig, mens 2016-utgaven av Stomperud befinner seg i Fremmedlegionen i Nord-Afrika i 1872. Det kom intet julehefte i 2018, men i 2019 kom boka Stomperud på eventyr, som samlet to gamle historier og én ny.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg