Faktaboks

Gunnar Kjeldaas
Født
1. oktober 1890, Inderøy, Nord-Trøndelag
Død
25. april 1963, Bærum, Akershus
Virke
Lærer, organist, komponist

Gunnar Kjeldaas var en norsk komponist, organist og lærer. Han studerte komposisjon og kontrapunkt med Paul Graener, orgel med Günther Ramin og sang med Wolfgang Geist ved musikkonservatoriet i Leipzig i 1922–1923. Fra 1937 var han medlem i Norsk komponistforening. Kjeldaas arbeidet som lærer ved Jar skole.

Blant hans verker finnes Jubileumskantate for soli, mannskor og klaver, Missa brevis (1961), Det store Gloria (1961), motetter, folketoner for damekor, koralforspill og sanger. Av kammermusikk har Kjeldaas skrevet Andante og Scherzo for bratsj, cello og klaver og en Adagio for strykeorkester med firhendig klaver.

Et av Kjeldaas spesielle verk er hans Fangesongar frå Kirkenes. Disse ble utgitt av Musikk-Husets forlag i 1945 og uroppført i oktober samme år på radio, med Trond Mosshus (sang), Arnljot Kjeldaas (klaver) og komponisten som innleder. Sangene har bakgrunn i Kjeldaas’ opphold i fangeleirene i Elvenes og Kirkenes under okkupasjonen. I mars 1942 ble over 1100 lærere arrestert av nazistene under læreraksjonen, og over 600 ble deportert til Nord-Norge ved den såkalte Kirkenesferden.

Gunnar Kjeldaas' sønn var organist og komponist Arnljot Kjeldaas (1916–1997).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg