Gunder Gundersen

Faktaboks

Gunder Gundersen
Født
12. september 1930, Asker
Død
2. juni 2005, Oslo
Gunder Gundersen mottar forsinket kongepokal etter Holmenkollrennet.
Av /NTB scanpix.
Gunder Gundersen under hopptrening i Midtstuebakken i 1961.
Av /Dagbladet/Norsk Folkemuseum .
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Artikkelstart

Gunder Gundersen var en norsk kombinertløper og idrettsleder. Han vant elleve kongepokaler og tok VM-sølv i 1954 og VM-bronse i 1958. Han er aller mest kjent for å stå bak innføring av jaktstart i kombinert, også kalt «Gunder-metoden».

Endring av kombinertsporten

Kombinertsporten slet med å fenge publikum på 1960-tallet. Poengsystemet gjorde at det var vanskelig å følge konkurransen og det tok ofte tid før vinneren ble kåret. Siden tiden i langrennet skulle gjøres om til poeng og legges til poengsummen fra hopprennet var det vanskelig å følge spenningen underveis i langrennet.

Under VM på ski i Oslo i 1966 kom journalisten Vera Reff med et forslag i sin spalte i Aftenposten om å regne om resultatene etter hopprennet til tid og starte løperne med den avstanden hopprennet hadde skapt. På den måten ville førstemann i mål i langrennet også være vinner av konkurransen.

Gunder Gundersen likte denne ideen svært godt, han var på den tiden leder av Teknisk komité for kombinert i skiforbundet. Allerede vinteren etter ble systemet testet med suksess i nasjonale renn. Selv om det ble prøvd ut i Holmenkollrennene i 1970 så skulle det ta lang tid før «Gunder-metoden» ble brukt i internasjonale mesterskap. I VM på ski i Oslo i 1982 ble det for første gang innført en lagkonkurranse, der langrennet ble avviklet etter Gundersens metode. Den individuelle konkurransen gikk imidlertid fortsatt med individuell start. Og selv om rennene i verdenscupen i 1984 ble avviklet etter «Gunder-metoden», så var det individuell start i OL i Sarajevo. Først i VM i Seefeld i 1985 ble «Gunder-metoden» innført også i mesterskap, med vest-tyskeren Hermann Weinbuch som vinner.

«Gunder-metoden» ga utvilsomt kombinertsporten et etterlengtet løft, Det internasjonale skiforbundet har fortsatt «Gundersen» i den offisielle benevnelsen av sine kombinertkonkurranser med jaktstart etter «Gunder-metoden».

Gunder Gundersen ledet kombinertkomiteen i Det internasjonale skiforbundet fra 1974 til 1979 og ble utnevnt til æresmedlem i 2000.

Idrettskarriere

Gundersen deltok kun en gang i olympiske leker, i Squaw Valley i 1960 da han ble nummer elleve. Han oppnådde svært gode resultater vinteren 1952, blant annet seier i Holmenkollrennet, men kom ikke med på det norske laget til de olympiske lekene på hjemmebane. I 1956 var han skadet.

I VM tok han sølv i Falun i 1954 og bronse i Lahti i 1958. Han vant Holmenkollrennet tre ganger: I 1952, 1959 (delt seier med Sverre Stenersen) og i 1960.

I NM vant Gundersen gull i 1961, han har også fire sølv og tre bronse fra norgesmesterskapet.

Han var en god spesialhopper og oppnådde blant annet plasseringer i topp 10 i Hoppuka 1954/1955.

Gundersen vant totalt elleve kongepokaler og mottok Holmenkollmedaljen i 1959.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg