Gransherad

Artikkelstart

Gransherad er ei bygd i Notodden kommune, Vestfold og Telemark fylke. Gransherad utgjør den nordligste delen av kommunen, omkring Tinnoset og elva Tinne.

Faktaboks

Etymologi
norrønt Grandalsherað, av trenavnet ‘gran’.

Gransherad var inntil 1964 egen kommune. Kommunen ble opprettet i 1860 av de to sognene Gransherad av Hjartdal kommune og Hovin av Tinn kommune og delt i 1886 i henholdsvis Gransherad og Hovin kommuner.

Størsteparten av Gransherad ble i 1964 slått sammen med Notodden og Heddal kommuner, samt Rudsgrend av Hovin kommune til den nye storkommunen Notodden. Den østlige delen av den tidligere kommunen, Gransherad-Jondalen ble samme år overført til Kongsberg kommune i Buskerud.

Gransherad sentrum ligger ved Tinne 20 kilometer nordvest for Notodden, ved stasjon på Tinnosbanen av samme navn. Persontrafikken på denne banen opphørte i 1991.

Kart

Gransherad
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev John Olav Lia

Fyrste kjende kyrkjestaden var på garden Grandås, og Gransherad blei i mellomalderen skrive Grandåsherad, m. a. av Biskopen i Hamar. Namnet Gransherad kjem truleg difor av garden Grandås. Dette stemmer også overeins med den lokale uttalen av namnet. I tillegg kan nemnast at jordsmonnet i bygda er slik at der veks mykje meir furu enn gran, så treslaget er ein veik teori som opphav til namn.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg