Faktaboks

Gordon Ramsay

Gordon James Ramsay

Født
8. november 1966, St. Johnstone (Skottland)
Gordon Ramsay
Gordon Ramsay i 2013
Gordon Ramsay
Av .

Gordon Ramsay er en britisk kokk og TV-personlighet. Ramsay skapte seg først et navn som stjernekokk og fikk Michelin-stjerner på flere restauranter. Siden har han også vært programleder for en rekke TV-programmer.

Karriere som kokk

På 1990-tallet fikk Ramsay sin første Michelin-stjerne som sjefskokk på restauranten Aubergine. Deretter startet han i 1998 Restaurant Gordon Ramsay, som var hans første egne restaurant, hvor han i løpet av tre år oppnådde tre Michelin-stjerner. Ingen skotske kokker hadde tidligere gjort det.

Siden har Ramsay åpnet en rekke restauranter både i Storbritannia og andre steder i verden. Flere av dem var åpne i relativt kort tid før de ble stengt igjen, men Ramsay har oppnådd totalt 17 Michelin-stjerner i sin karriere (og mistet flere av dem).

Han gikk tidlig i lære hos anerkjente kokker som Marco Pierre White, Guy Savoy, Albert Roux, Pierre Koffmann og Joel Robuchon i London og Paris. Ramsay har selv kalt Savoy for sin mentor.

Ramsay har selv hatt anerkjente kokker som Marcus Wareing, Jason Atherton, Clare Smyth og Angela Hartnett ansatt i sine restauranter, før de sluttet for å starte egne restauranter.

I tillegg til sine gourmetrestauranter har Ramsay vært involvert i andre konsepter, blant annet gastropuber, pizzarestauranter og burgerrestauranter. I 2021 åpnet han en egen kokkeskole i Woking.

TV-karriere

Ramsays første TV-opptreden var i 1997, som dommer i en konkurranse for unge kokker. I 1999 og 2000 var han med i dokumentarene Boiling Point og Beyond Boiling Point, før han i 2004 ble programleder i Ramsay's Kitchen Nightmares. Ramsays opptredener foran kameraet kjennetegnes av høyt temperament og røff språkbruk.

Etter hvert har han fått flere serier i USA, blant annet Hell's Kitchen og Kitchen Nightmares.

Som oftest har Ramsays TV-serier handlet om mat, men han har også ledet en serie om hoteller.

Annet

Ramsay kom i 2017 i Guinness' rekordbok, både for å være den raskeste personen til å filetere en fisk på 4,5 kg (ett minutt og fem sekunder) og for å ha rullet ut den lengste pastaplaten på ett minutt (1,45 meter).

I 2006 ble han utnevnt til Officer of the Order of the British Empire (OBE) av dronning Elizabeth II.

Ramsay forsøkte seg som fotballspiller i tenårene, og hadde et treningsopphold i den skotske storklubben Rangers FC. Han ble imidlertid alvorlig skadet i et kne og avsluttet derfor fotballkarrieren. I senere år har Ramsay deltatt i Ironman-konkurranser og maraton. Han har også svart belte i karate.

På grunn av sin konfronterende stil har Ramsay havnet i flere offentlige krangler, blant annet med vegetarianere. Han har vært i konflikt med sin svigerfar Chris Hutcheson, som var Ramsays forretningspartner fra 1990-tallet og frem til 2010. Hutcheson ble i 2017 dømt til fengsel i seks måneder for å ha brutt seg inn i et datasystem i Ramsays restaurantimperium.

Ramsay har også vært innblandet i flere andre rettssaker, blant annet etter beskyldninger om at TV-seriene hvor han forsøker å hjelpe restauranter som sliter, er basert på arrangerte problemer som skal få Ramsay til å fremstå som en dyktig problemløser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg