Grotli

Grotli Høyfjellshotell.

Artikkelstart

Grotli er et høyfjellshotell som ligger ved østenden av Breiddalsvatnet, øverst i Ottadalen og nær vannskillet mellom Østlandet og Vestlandet. Hotellet ligger i Skjåk kommune i Innlandet fylke, 898 meter over havet. Grotli ligger ved riksvei 15, helårsveien over Strynefjellet. Like ved hotellet tar den nasjonale turistveien, Gamle Strynefjellsveien, fylkesvei 258, tar av.

Grotli Høyfjellshotell ligger mellom Reinheimen nasjonalpark og Breheimen nasjonalpark. Fra hotellet er det merkede sommerruter til Danskehytta og Skridulaupbu.

Navnet

Grotli kommer av det norrøne grjot, som betyr stein, og li, så dette er en dalside med mye stein.

Historikk

I forbindelse med byggingen av de første veiene over Strynefjellet mot Geiranger og Stryn bygde veivesenet en Statens fjellstue. Den lå ved plassen Grotli, et par kilometer lenger nede i dalen enn der hotellet ligger i dag. Første generasjon av familien som i dag driver hotellet overtok som drivere av fjellstua i 1880. Annen generasjon, Andreas og Maria Grotli bygde så det første Grotli hotell og åpnet det i 1905. Byggingen tok et par år og tømmeret ble kjørt med hest nede fra Billingsdalen, et par mil unna. De første årene var hotellet stort sett bare åpent om sommeren og i påsken. Resten av året bodde vertskapet på fjellstua og drev vanlig gårdsbruk. Sønnen Sevald drev også med mink- og reveavl og tamreindrift. Etter at veiene ble bygd, ble Grotli et kommunikasjons-knutepunkt mellom øst og vest med posthus, telefonsentral og bussbytte.

Helårsvei

Fra 1910 begynte de første bilene å komme til Grotli og hotellet fikk også besøk av cruiseturister fra Geiranger. Hotellet utviklet seg gradvis. I 1934 kom ny spisesal og i 1965-1967 var det på nytt en stor utbygging på Grotli, og 50 nye rom kom på plass. Helårsveien over Strynefjellet åpnet i 1978. Før den tid måtte folkene på Grotli gå på ski eller kjøre snøskuter to mil ned til Pollfoss for å komme til brøytet vei. Skolebarna bodde hos slektninger i bygda hele vinteren, mens foreldrene var igjen på fjellet for å ta seg av dyr og bygninger. Utviklingen av høyfjellshotellet har fortsatt, og nå har det 125 sengeplasser. Det drives fremdeles av samme familie i femte generasjon, og sjette er klar til å ta over.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg