Sanntid, brukes om et datasystem som gir «øyeblikkelig» respons.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk real time

Poenget er å oppdatere informasjon i samme hastighet som systemet mottar data, for å kunne kontrollere ulike løpende prosesser. I for eksempel prosessindustri, reguleringssystemer og navigeringssystemer må datasystemet reagere øyeblikkelig og løpende på all informasjon som mottas fra omgivelsene. I transaksjonsprosessering, for eksempel datasystemer som håndterer betalingsterminaler, må alle transaksjoner håndteres umiddelbart, ikke bare utbetalingen, men også oppdateringen av konto.

Sanntidsanimering i blant annet TV-underholdning, betyr at man kan ha en tegnet figur som snakker og beveger seg i tråd med animatørens tale og gester. Slik kan man lage direktesendte dokker som snakker med innringere, eller ser ut som de opptrer direkte på en scene.

I avanserte sanntidssystemer, for eksempel i prosessindustrien, nyttes spesielle sanntids-operativsystemer for å sikre en korrekt bearbeiding av en kontinuerlig flom av nye verdier på tusener av parametere.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg