Predator

General Atomics MQ-1 Predator, amerikansk multirolle UAV-drone brukt til væpnet rekognosering med lang flytid. Kan blant annet og brukes til etterretning, overvåkning og rekognosering (ISR, Intelligence Surveillance Recoinassance), nærstøtte (CAS, Close Air Support) og søk og redningsoperasjoner (CSAR, Combat Search and Rescue).

Historie

General Atomics MQ-1 Predator.

Av /U.S. Air Force photo.

Predator fløy første gang i juni 1994, brukt operativt fra 1995 til overvåkning og rekognosering under betegnelsen RQ-1 Predator. Betegnelsen MQ-1 ble tatt i bruk da Predator ble utrustet med AGM-114 Hellfire missiler i 2002, første gang brukt da en Predator operert av CIA angrep og ødela et kjøretøy med et fremstående medlem av al-Qaida 3. november samme år.

Beskrivelse

Normalt er Predator en del av et system (UAS, Unmanned Aircraft System) som består av fire Predator UAV, hver med et mannskap på 2–3, normalt en pilot og en systemoperatør, som kontrollerer den i sanntid fra en kontrollstasjon på bakken. Systemet består og av et kontrollsystem via satellitt, og Predator kan kontrolleres fra baser helt andre steder i verden. For eksempel blir Predator-systemer utplassert i Afghanistan ofte kontrollert fra baser i USA.

Spesifikasjoner

Nåværende variant MQ-1B Predator er utstyrt med en Rotax 914F firesylindret boksermotor med en ytelse på 115 hk, et integrert våpensystem som består av infrarøde sensorer, TV-overføring og lasere, og kan bære to laserstyrte AGM-114 Hellfire missiler.

Tekniske spesifikasjoner

  • Vingespenn: 16,76 m
  • Lengde: 8,23 m
  • Maksimal startvekt: 1021 kg
  • Marsjfart: opptil 217 km/t
  • Største operasjonshøyde: 25 000 fot (7620 m)
  • Rekkevidde: opptil 1239 km

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg