Gjerdrum kirke

Gjerdrum kirke

Gjerdrum kirke
Av /Arfo forlag.
Gjerdrum kirke

Gjerdrum kirke

Gjerdrum kirke
Av /Arfo forlag.

Gjerdrum kirke er ei korskirke i tre fra 1686, i Gjerdrum kommune, Akershus fylke. Kirken har vært viet til St. Peter og St. Paulus på abbed Maurus' dag den 15. januar. Kirken ble oppført etter at Gjerdrum gamle kirke brant i 1684. Den nye kirken hadde stort sett samme utforming som den forrige.

Gjerdrum kirke som brant ned i 1684 var en trekirke som kan ha vært fra middelalderen. Den hadde blitt utvidet til korskirke i 1674 og gjenoppbygget i 1686. Nåværende kirke ble reist i 1686 og er laftet opp som korskirke med takrytter over krysset. Den har sakristi øst for koret og våpenhus foran vestgavlen. I 1859–1861 gjennomgikk kirken større endringer og reparasjoner. På den tid må kirken ha fått ny kledning utvendig og innvendig, ny himling og nye dører og vinduer. Det var trolig også da dagens sakristi øst for koret ble reist.

Interiøret har gjennomgått flere restaureringer. Benker og galleri er fra reparasjonen i 1859-1861. Kirkens altertavle og prekestol er begge fra 1686, og ble skåret av treskjærer Johannes Skråstad. Døpefonten i tre er fra slutten av 1600-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Christie, Sigrid Marie og Håkon Christie: Gjerdrum kirke i Norges kirker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg