Kart over Romerriket
Kartet viser Romerriket og Germania Magnas utstrekning i 116 evt. De germanske stammene som er plassert på kartet, er beskrevet av Tacitus.

Germania er et geografisk og etnografisk verk om de germanske folkene, skrevet av den romerske embetsmannen og historieskriveren Publius Cornelius Tacitus rundt år 98 evt.

Faktaboks

Originaltittel

De origine et situ Germanorum

Norsk tittel
Om germanernes opprinnelse og deres hjemland
Uttale
germˈania
Utgivelsesår
98

De germanske folkene ble på Tacitus’ tid sett på som barbarer. I Germania forsøker Tacitus å fremstille germanerne som «edle ville», og beskriver det han anser som positive trekk ved deres kultur som en kontrast til det han ser på som moralsk slapphet og forfall blant romerne. Han peker også på germanernes styrke og krigsmot, og dermed trolig også på hvordan de kunne utgjøre en mulig trussel overfor romerne. På den andre siden beskriver han også det han anser som negative trekk ved germanerne, som for eksempel latskap og overdreven alkoholdrikking, spilling og slåssing.

Det var få som leste Germania i senantikken og middelalderen. Boken ble imidlertid gjenoppdaget på 1400-tallet, og den ble et viktig verk for de tyske humanistene på 1500-tallet. På 1900-tallet ble boken tatt til inntekt for nazistisk ideologi. Boken ble av den italienske historikeren Arnaldo Dante Momigliano omtalt som blant de farligste bøkene som er blitt skrevet.

Germania er oversatt til norsk av Claus Krag (2023).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg