Steinbergdalshytta

Steinbergdalshytta ligger i Stemmerdalen i Skarvheimen, der Aurlandsdalen møter høyfjellet. Etter å ha vært stengt i flere år ble den renovert og åpnet av ny eier i 2019.
Steinbergdalshytta
Av .

Artikkelstart

Steinbergdalshytta er en privat, betjent turisthytte i Skarvheimen, oppført i 1895. Den ligger i Aurland kommune i Sogn i Vestland fylke; hytta ligger 1070 meter over havet.

Steinbergdalshytta ligger storslagent til i dalsiden på Stemberdalen, øverst oppe i Aurlandsdalen. Forbi hytta går den populære vandreruta fra Geiterygghytta til Østerbø og videre ned dalen til Vassbygdi. Fra Steinbergdalshytta er det også merket rute østover mot Kongshelleren turisthytte.

Navnet

Steinbergdalshyttas navn skal være utledet fra navnet på dalen den ligger i, men det må være en feiltolkning. Betydningen av Stemberdalen (også kalt Stemmerdalen) er uklar, men har neppe noe med stein å gjøre siden det ikke er spesielt mye stein i denne dalen. Tvert imot var dalen tidligere kjent for sine rike beiter for bølinger med slaktefe som ble ført til Østlandet.

Historikk

Allerede året etter stiftelsen, i 1869, begynte Den Norske Turistforening å merke en rute ned Aurlandsdalen. Snart ble mangelen på overnattingsplasser et problem, så i 1876 foreslo professor Yngvar Nielsen at det burde bygges en turisthytte i Stemberdalen. Steinbergdalen turisthytte ble åpnet i 1895 og hadde 17 senger. Byggmester for hytta, Anders Lønø, ble ansatt som bestyrer. Etter ham fortsatte hans yngste datter Tora som bestyrer til 1946.

I mange år var det få fotturister som vandret Aurlandsdalen. Først etter at Bergensbanen ble åpnet i 1909 begynte det å bli særlig turisttrafikk i området. Etter andre verdenskrig måtte turisthytta utvides flere ganger. I 1957 overtok Signe og John Fimreite som bestyrere, og i 1961 kjøpte de hytta fra DNT. I 1974 kom det bilvei til Steinbergdalen turisthytte som følge av kraftutbyggingen i Aurlandsdalen. I 2010 ble turisthytta stengt. I 2018 ble Steinbergdalshytta kjøpt og renovert av Solveig Kvakestad, og åpnet igjen som privat turisthytte med servering og overnatting våren 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og Skarvheimen. Boksenteret. Finn boken.
  • Lauritzen, Per Roger (2010). Aurlandsdalen og Skarvheimen. Gyldendal.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg