Ganymedes av . Falt i det fri (Public domain)

Ganymedes - Jupitermåne

Ganymedes, Jupiters største måne, fotografert av romsonden Galileo 4. mars 1999 (sammensatt bilde). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Galileo Regio-området på Ganymedes. Bildet er tatt av romsonden Galileo 27. juni 1996, 7563 km over overflaten. Formasjonene er svært gamle. De lyse og mørke linjene er gamle furer i skitten vann-is. Opphavet til det mørke materialet er ukjent, men det kan være fragmenter fra meteoritter som har truffet Ganymedes.

Av .
Lisens: fri

Ganymedes, den største av Jupiters måner. Omløpstid 7,155 døgn, middelavstand 1,071 mill. km, diameter 5262 km. Oppdaget av G. Galilei i 1610 og trolig nesten samtidig av S. Marius, som har gitt månen navn. På fotografier fra Voyager- og Galileo-romsondene viser overflaten områder med høy kratertetthet, noen kratre er gamle og nesten helt utvisket, andre er unge og skarpe med strålesystemer. Det finnes også områder med 5–10 km brede, ofte parallelle furer som skyldes foldninger i en tidligere tynn skorpe. Ganymedes er utenom Jorden den eneste klode der foldninger er påvist.

Faktaboks

Uttale
ganymˈedes
Etymologi
gresk

Eksterne lenker

Om Ganymedes hos forskning.no

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg