Frederik Wilhelm Klumpp Bugge var en norsk teolog og biskop. Han ble cand.theol. i 1862, og var universitetsstipendiat i teologi i 1863–1866 og lærer ved Aars og Voss' skole i 1865–1866. Han var sogneprest i Holmestrand fra 1866, professor i teologi fra 1870 og biskop i Kristiania (Oslo) fra 1893 til sin død i 1896. Sønn av skolemannen Frederik Moltke Bugge.

Alt i studietiden drev Bugge med Luther-studier og gav ut oversettelser av flere av Luthers skrifter. Hans professorat var imidlertid i nytestamentlig eksegese. Han gav ut populærvitenskapelige fortolkninger av de fleste nytestamentlige skrifter, som Paulus-brevene, Peters-brevene og Judas' brev, Apostlenes gjerninger samt Lukas- og Johannes-evangeliet. Bugge leverte forarbeider til den nye oversettelsen av Det nye testamente som kom i 1904. Ved Det teologiske fakultet tilhørte han den konservative fløy.

I den kirkelige diskusjonen deltok han på konservativ side som redaktør av Luthersk ugeskrift (til 1880). Han var stortingsmann fra Oslo i årene 1883–1885.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.