Franz Innerhofer

Faktaboks

Franz Innerhofer
Født
2. mai 1944, Krimmi (Salzburger Land)
Død
19. januar 2002, Graz

Artikkelstart

Franz Innerhofer var en østerriksk forfatter. Franz Innerhofer er særlig kjent for den selvbiografiske romanen Schöne Tage (1974).

Biografi

Innerhofer vokste opp i fattige kår på landsbygda i Pinzgau (i delstaten Salzburg). Som såkalt uekte barn i et strengt katolsk miljø ble han stemplet som en outsider. Etter å ha gått i lære som smed fikk han anledning til å ta eksamen artium og studerte senere germanistikk og anglistikk. I 1973 ble han forfatter på heltid. I 2002 tok Innerhofer sitt eget liv.

Forfatterskap

Debutromanen Schöne Tage (1974) skildrer hovedpersonen, Franz Holl, sin oppvekst på den østerrikske landsbygda. Forfatteren gir en nådeløs kritikk av all bygderomantikk og gir en realistisk framstilling av den brutalitet som finnes i dette bondemiljøet. Boka ble filmatisert i 1982 av Fritz Lehner. Oppfølgingsromanen Schattseite (1975) skildrer hvordan Holl frigjør seg fra livegenskapet på landsbygda og blir fabrikkarbeider. I den tredje romanen, Die grossen Wörter (1977), orienterer Holl seg frem mot «språkets verden».

Romantrilogien om Holl er ingen optimistisk utviklingsroman; hjelpeløs og desillusjonert oppdager han at det også finnes andre maktstrukturer i samfunnet som gjør ham ufri. Senere romaner er Der Emporkömmling (1982) og Um die Wette leben (1993). Innerhofer skrev også et drama, Schreibtruhe (1992).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg