Faktaboks

Det Hvite Bånd

Norske kvinners kristne avholdsforbund, Verdens kristne kvinners avholdsselskap (engelsk: The Women's Christian Temperance Union – WCTU)

Offisielt navn
DET HVITE BÅND NORSKE KVINNERS KRISTNE AVHOLDSFORBUND
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
10.02.1889
Daglig leder
Oddrun Småbrekke
Styreleder
Oddrun Småbrekke

Det Hvite Bånd er en kristen avholdsorganisasjon for kvinner. Organisasjonen ble dannet av Annie Wittenmyer i 1874, og heter egentlig Verdens kristne kvinners avholdsselskap (The Women's Christian Temperance Union – WCTU). I 1879, da Frances E. Willard overtok som president, fikk hun ideen om at et hvitt bånd (The White Ribbon) skulle knyttes verden over, og derfra stammer det norske navnet Det Hvite Bånd. Under Willards ledelse ble kampen om kvinnelig stemmerett i 1883 føyd til organisasjonens program. Sedelighetssaken og arbeidet for fred var også viktige kampsaker, i tillegg til dyrebeskyttelse.

Det Hvite Bånd i Norge

I Norge ble den første Det Hvite Bånd-foreningen dannet i 1889 og skulle arbeide for edruskap, fred og likestilling. Komtesse Ida Wedel Jarlsberg var organisasjonens første landsleder. I 1892 ble alle de regionale avholdsforeningene samlet i Det Hvite Bånd – Norske kvinners totalavholdsselskap. Selskapet drev barnehjem, mødrehjem, kvinneherberger og tilsynshjem for kvinner.

I 1913 startet selskapet landets første kursted for kvinnelige alkoholikereJeløya. I 1960 ble Husmorskolen Riisby kjøpt og omgjort til behandlingssted for kvinner med alkoholproblemer. Riisby Behandlingssenter på Dokka er organisert i to avdelinger og drives som ideell stiftelse.

Foreningen skiftet etter hvert navn til Det Hvite Bånd – Norske Kvinners Kristne Avholdsforbund. Virksomheten ble stadig mindre omfattende, og er nå begrenset til å drive to behandlingshjem for alkoholikere; Riisby Behandlingssenter (Dokka), som fortrinnsvis tar imot kvinner og par, og underavdelingen Engen Behandlingssenter for menn (Fluberg), som ble igangsatt i 1996.

Organisasjonen er inndelt i 14 kretser med 65 foreninger og utgir tidsskriftet Det Hvite Bånd.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Det Hvite Bånd
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.991 Aktiviteter i andre interesseorganisasjoner ikke nevnt annet sted

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg