François Darlan var en fransk offiser og politiker, fra 1939 øverstkommanderende for den franske flåten og medlem av Vichy-regjeringen under andre verdenskrig.

I juni 1940 stilte Darlan seg til disposisjon for marskalk Philippe Pétain og ble marineminister. I februar 1941 ble han utpekt til Pétains stedfortreder og etterfølger som statssjef. Samme år tillot Darlan tyskerne å bruke flyplasser i Syria, brøt den diplomatiske forbindelse med Sovjetunionen og sluttet overenskomst med japanerne om felles forsvar av Indokina. I april 1942 ble han trengt til side av Pierre Laval, som hadde tyskernes støtte.

Darlan fortsatte som Pétains stedfortreder og ble utnevnt til øverstkommanderende for alle franske styrker. 7. november 1942 kom Darlan uventet til Algerie, hvor han sluttet seg til de allierte. Pétain avsatte ham fra alle hans stillinger. 1. desember erklærte Darlan seg, med alliert støtte, som fransk statssjef.

Darlans ankomst til Nord-Afrika medførte komplikasjoner i forholdet mellom de allierte og Charles de Gaulles «frie Frankrike», som fortsatt betraktet Darlan som en forræder og opportunist. Darlan ble myrdet julaften 1942.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.