Faktaboks

François Darlan
Uttale
darlˈã
Født
7. august 1881
Død
24. desember 1942

François Darlan

François Darlan var en fransk offiser og politiker. På 1930-tallet var Darlan hovedarkitekten bak moderniseringen av den franske militære flåte. Fra 1939 ble han øverstkommanderende for den franske flåten. Da Frankrike blir invadert av Tyskland i mai 1940 var en av dem som ville fortsette krigen. Etter våpenhvilen 22. juni 1940 ble han likevel medlem av Vichy-regjeringen, og under andre verdenskrig og en ivrig kollaboratør med den tyske okkupanten.

I juni 1940 stilte Darlan seg til disposisjon for marskalk Philippe Pétain og ble marineminister. I februar 1941 ble han utpekt til Pétains stedfortreder og etterfølger som statssjef. Samme år tillot Darlan tyskerne å bruke flyplasser i Syria, brøt den diplomatiske forbindelse med Sovjetunionen og sluttet overenskomst med japanerne om felles forsvar av Indokina. I april 1942 ble han trengt til side av Pierre Laval, som hadde tyskernes støtte.

Darlan fortsatte som Pétains stedfortreder og ble utnevnt til øverstkommanderende for alle franske styrker. Ettersom krigen begynte å ta en negativ vending for Tyskland på slutten av 1942, reiste Darlan uventet til Algerie, hvor han sluttet seg til de allierte 7. november 1942. Pétain avsatte ham fra alle hans stillinger. 1. desember erklærte Darlan seg, med alliert støtte, som fransk statssjef. Darlans skiftende forhold til de allierte og Tyskland har vært tolket som uttrykk for hans politiske opportunisme eller for hans patriotisme. Det synes å være klart at Darlan var notorisk antisemitt og særlig antibritisk.

Darlans ankomst til Nord-Afrika medførte komplikasjoner i forholdet mellom de allierte og Charles de Gaulles «frie Frankrike», som fortsatt betraktet Darlan som en forræder og opportunist. Darlan ble myrdet julaften 1942.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg