Frøya (øy i Bremanger)

Artikkelstart

Frøya er ei øy og et sogn i Bremanger kommune i Vestland fylke. Frøya ligger rett sørvest for Bremangerlandet. Øya har et areal på 15,3 kvadratkilometer. Høyeste topp er Fanneskard på 379 meter over havet. Sognet omfatter foruten øya også deler av Bremangerlandet og fastlandet vest for munningen av fjorden Gulen.

Faktaboks

Etymologi
gotisk frauja, ‘herre’

Geologi

Frøya har en spesiell berggrunn som ble dannet under den kaledonske fjellkjedefolding. Berggrunnen består av sjeldne vulkanske og sedimentære bergarter der Kalvåg-melange er mest utbredt. Dette er en breksje med blokker som ligger i en finkornet grunnmasse. Blokkene kan være over en kilometer store. Sør og vest på øya finnes turbiditt og chert.

Bosetning

Bosetningen er stort sett konsentrert på sørøstsiden av øya, der tettstedet og fiskeværet Kalvåg ligger med 417 innbyggere (2020). Fiskeforedling og turisme er viktigste næringer. Det er broforbindelse med Bremangerlandet på riksvei 616.

Navn

Samme opprinnelse som gudenavnet Frøy, gotisk frauja, 'herre', egentlig 'den fremste' (øya); dette passer godt til øyas beliggenhet ut mot havet.

Kart

Frøya
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg