Turbiditt er avsetninger fra turbiditetsstrømmer eller turbulente slamstrøm som dannes under vann. Det slamblandede vannet har høyere tetthet enn rent vann, og kan derfor renne nedover selv små skråninger med stor fart. Utløsende faktor for turbiditetsstrømmer kan være bråe hendelser som undersjøisk skred og jordskjelv men også sakte prosesser som elveavrenning med høyt sedimentinnhold. Slike turbulente slamstrømmer kan rive med seg løse sedimenter, vokser derfor fort og kan, når de mister hastigheten og avsettes, dekke store områder. Turbiditter kan være alt fra millimeter til titalls meter tykke.

Faktaboks

Uttale
turbidˈitt
Etymologi
av latin turbidus ‘urolig, forvirret’ og -itt

Sedimentene som avsettes er kjennetegnet ved en moderat sortering og gradering av lag med bestemte avsetningsstrukturer. Turbiditetsstrømmer med lav til medium tetthet gir opphav til en idealisert avsetningssekvens som kalles Bouma–sekvens etter den nederlandske geoviteren Arnold Bouma. Bouma sekvensen har en erosjonsflate i bunn, så strukturløs sand og grus som er raskt avsatt på bunnen av strømmen (Ta), etterfulgt av laminert sand (Tb), kryssjikt i medium til fin sand (Tc), laminert fin sand til silt avsatt ved avtagende strømhastighet (Td) og slam avsatt fra suspensjon etter strømmen har stoppet opp (Te).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Brage Øien

Turbiditt er vel navnet på selve avleiringene som kommer fra turbidittstrømmer/suspensjonsstrømmer og ikke på selve slamstrømmen?

Det er iallfall slik det kommer frem i Norsk Geologisk ordbok hvor Inge Bryhni er en av medforfatterne, og da er det vel passende med en omskriving av artikkelen.

svarte Denise Christina Rüther

Det er riktig. Skal gjøre en rask endring nå og ordentlig gjennomgang senere.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg