Fokker F.VII/3m

Fokker F.VII/3m – Southern Cross, flyet som ble brukt til den første flygningen over Stillehavet.
San Diego Air and Space Museum.

Artikkelstart

Fokker F.VII/3m var et nederlandsk tremotors passasjerfly. Det var et av de viktigste passasjerflyene i mellomkrigstiden.

Historie

Fokker F.VII/3m var grunnleggende en tremotors variant av Fokker F.VII, som var et enmotors passasjerfly som fløy i 1924. Prototypen til F.VII/3m, som var en ombygd F.VII, fløy første gang 4. september 1925. Det ble produsert 145 Fokker F.VII/3m av Fokker i Nederland. I tillegg ble det i USA produsert 124 av den amerikanske varianten F.X og tolv C-2, C-5 og C-7 for den amerikanske hærens flyvåpen, og fjorten på lisens i Storbritannia av Avro som Avro Ten.

F.VII/3m ble brukt til en rekke langdistanseflygninger. De mest kjente inkluderer hva som skal ha vært den første flygningen over Nordpolen, foretatt av Richard Byrd og Floyd Bennett i 1926, og den første flygningen over Stillehavet foretatt av Charles Kingsford Smith og Charles Ulm i en F.VII/3m med navnet Southern Cross i 1928.

Spesifikasjoner

Fokker F.VII/3m var utstyrt med tre stjernemotorer, normalt med en ytelse hver fra 200 hestekrefter til 330 hestekrefter, og flyet hadde kapasitet for ti passasjerer. Følgende spesifikasjoner er for F.VII/3m med tre Wright R-760 Whirlwind-motorer, hver med en ytelse på 330 hestekrefter:

  • Vingespenn: 19,30 meter
  • Lengde: 14,50 meter
  • Maksimal startvekt: 5300 kilogram
  • Toppfart: 208 kilometeri timen
  • Rekkevidde: 1200 kilometer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg