Flekkefjordbanen, nedlagt jernbane, opprinnelig fra Egersund til Flekkefjord, etter åpningen av Sørlandsbanen til Stavanger, fra Sira til Flekkefjord. Vedtaket om bygging av den 72,8 km lange banen som opprinnelig var smalsporet (1067mm), ble fattet 1894, åpnet 1904.

I forbindelse med omlegging til normalspor (1435mm) ble strekningen Tronviken-Sirnes nedlagt, og en ny strekning Sira-Sirnes anlagt, i ordinær drift fra 1944.

Strekningen Tronviken-Sirnes hadde syv tuneller. Disse inngår i dag i Europavei E 39 (tidligere Sørlandske hovedvei). Dagens bane har 18 tuneller.

Hele 32 % av Flekkefjordbanen ligger i tunell. For å redusere kostnadene ved ombyggingen i fra smal til normal sporvidde ble ikke banens smalsporede konstruksjonsprofil utvidet. Man nøyde seg med å redusere ballastlaget i  tunellene med 20 cm slik at sporet kunne senkes noe. Dette begrenser hvilke typer normalsporet togmateriell som kan benyttes på banen. Den nyeste delen av banen - Sira-Sirnes - ble bygget med normalsporet lasteprofil.

Største tillatte aksellast på banen er 11 tonn. Hovedårsaken til den lave aksellasten er banens største bro - "Selura bru" - som ligger igjen i fra smalsportiden.

Sporet består av laskede skinner med skinnevekt 30 km/meter og tresviller.

Strekningen Sira-Flekkefjord er 17,1 km. Stasjonsbygningene som var tegnet av Paul Armin Due er revet. Banen ble vedtatt nedlagt 1988, og togdriften innstilt fra 1991.

Banen er intakt på strekningen fra Sira og frem til Flekkefjord stasjon. Storparten av sporene i Flekkefjord er fjernet. Banen eies og vedlikeholdes av Bane NOR SF.

I 2015 fredet Riksantikvaren Flekkefjordbanen. Fredningen omfatter også bygningene sør for Sørlandsbanens spor på Sira stasjon, herunder stasjonsbygningen, lokomotivstallen og vanntårnet med tilhørende sporforbindelser. Svingskiven er også fredet.

Det er mulig å leie dresin (skinnesykkel) for kjøring på banen. Dresinsyklingen skjer med utgangspunkt i Flekkefjord stasjon. Ved Bakkekleivi holdeplass, 0,93 km fra Sira, er banen stengt med en bom.

Anbefalte lenker:

https://lovdata.no/dokument/MV/forskrift/2015-07-03-950?q=flekkefjordbanen (Forskrift om fredning av Flekkefjordbanen, Sira–Flekkefjord, Flekkefjord kommune, Vest-Agder)

http://www.flekkefjordbanen.no/ (Flekkefjordbanens Venners nettside - herunder informasjon om dresinutleie)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.