Flørli kraftverk er et vannkraftverk ved Lysefjorden i Sandnes kommune (Forsand), Rogaland. Flørliåa, Espedalsåna og Frafjordåna.

Flørli kraftverk utnytter en brutto fallhøyde på 777 meter fra Store Flørlivatn (780-741 meter over havet) og ned til Lysefjorden. Peltonturbinen med tilhørende generator har en installert effekt på 80 MW. Gjennomsnittlig årsproduksjon 290 GWh. Kraftverket, som ligger cirka 800 meter inne i fjellet ved Flørli, ble satt i drift i 1999.

Det første kraftverket i Flørli ble tatt i bruk i 1918. Det ble bygget for å gi kraft til et planlagt smelteverk, men dette ble aldri realisert. Kraften ble derfor fra starten av leid bort til Stavanger Elektrisitetsverk, som senere kjøpte kraftverket og fallrettighetene. Det første kraftverket hadde en ytelse på 11 MW, men ble senere utbygd til 28 MW (1948). Dette kraftverket er nå lagt ned, men den gamle stasjonen samt rørgaten nedover langs fjellsiden står der fortsatt. Langs rørgaten går det en tretrapp med 4444 trappetrinn, samt en kabelbane. Det gamle kraftverket blir i dag brukt til utstillingslokale og kafé.

Eier av Flørli kraftverk er Lyse Produksjon AS, som er et datterselskap av Lyse Energi AS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg