Filip 3.

Faktaboks

Filip 3.
Filip III (Filip II av Portugal) Philip III Felipe III
Født
14. april 1578, Madrid, Spania
Død
31. mars 1621, Madrid, Spania
Av .

Artikkelstart

Filip 3. var konge av Spania og Portugal (under navnet Filip 2) fra 1598 til 1621. Han tilhørte huset Habsburg.

Filip var en from katolikk som levde et utsvevende liv og derfor hadde sterke sjelekval og var redd for sin evige sjel. Hans regjeringstid regnes som begynnelsen på Spanias nedgang som stormakt.

Familie

Filip og søsteren Isabella Clara Eugenia var de eneste av Filip 2s sju levende fødte barn som fortsatt var i live da Filip 2 døde. Filip 3 var sønn av Anna av Østerrike, Filip 2s niese fra den østerrikske delen av habsburgfamilien. Hun døde da Filip var to år gammel og han var deretter et ensomt og sykelig barn med det store ansvaret å føre slekten videre etter at broren Diego døde i 1582.

Filip 3 giftet seg også med en østerriksk habsburger, Margarete av Østerrike. De fikk fire barn som satte preg på Europa: Filip som ble konge av Spania, Anna som ble dronning av Frankrike, Ferdinand som ble kardinal og Maria Anna som ble keiserinne av Det tysk-romerske rike etter at hun giftet seg med en østerriksk habsburger, keiser Ferdinand 3.

Politikk

Politikken overlot Philip til yndlingene, først hertugen av Lerma og fra 1618 Lermas sønn, hertugen av Uceda. Særlig den første tjente en enorm formue i tiden ved makten. Under Filip ble moriskene utvist fra Spania i 1610–1614. Det førte til en sterk nedgang i jordbruksproduksjonen og avfolking av store områder som deretter var gjenstand for nye indre migrasjonsstrømmer. Handel og vareproduksjon fortsatte å synke, selv etter at Lerma sikret fred med England (1604) og våpenstillstand med Nederland (1609). Mot slutten av Filips levetid gikk Spania inn på de østerrikske habsburgernes side i Trettiårskrigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg