Fiat Chrysler Automobiles

Fiat 500L, 2013-modell.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Fiat Chrysler Automobiles er et tidligere industrikonsern grunnlagt i 1899 i Torino som Fabbrica Italiana di Automobili Torino av Giovanni Agnelli (1866–1945). Fiat Chrysler Automobiles ble fusjonert med PSA i januar 2021 for å danne det nye konsernet Stellantis.

Historie

Etter starten som bilfabrikk i 1899 ekspanderte Fiat i tiden rundt første verdenskrig også innen feltene lastebiler, traktorer, jernbane- og flyvirksomhet. Etter andre verdenskrig begynte Fiat stort innen stål og anleggsutstyr som et ledd i den italienske gjenoppbyggingen, og anla også mange fabrikker i utlandet. Under ledelse av Giovanni Agnelli fra 1966, grunnleggerens sønnesønn, overtok Fiat flere andre bilfabrikker (Abarth, Autobianchi, Lancia, Ferrari). Sammen med Fiat ble disse 1979 samlet i datterselskapet Fiat Auto, som senere også omfattet Alfa Romeo (fra 1987) og Maserati (fra 1989). Ferrari og Maserati ble senere utskilt som egne selskap, hvor Fiat beholdt mesteparten av eierskapet. Ferrari ble skilt ut av FCA i 2015.

Iveco ble dannet i 1975, hvor Fiat senere ble eneeier. I 1991 ble landbruks- og anleggsmaskinvirksomheten til Fiat og Ford sammenslått til datterselskapet New Holland (blant annet traktorer og skurtreskere). I 1999 overtok New Holland konkurrenten Case og skiftet navn til CNH Global, som er et av verdens største selskaper på sitt område med traktormerker som New Holland, Case og Steyr.

Fra 2000 har konsernet hatt økonomiske vanskeligheter etter dårlig personbilsalg, og antall ansatte har minsket med omkring 100 000 siden først i 1990-årene. Tidligere virksomhet innen blant annet flyindustri, jernbaneindustri og kjemisk industri er solgt. Agnelli-familien kontrollerer fremdeles Fiat-konsernet med 30,4 % av aksjene (2012).

I 2011 ble produksjon av busser, lastebiler og anleggsmaskiner skilt ut og holdingselskapet Fiat Industrial dannet, som og tok over Fiats aksjemajoritet i CNH Global, som i 2013 ble fusjonert med for å danne CNH Industrial.

I januar 2014 ble Chrysler Group LLC slått sammen med Fiat, og konsernet fikk navnet Fiat Chrysler Automobiles.

I oktober 2019 inngikk FCA avtale om å slå seg sammen med PSA, som eier Peugeot. Sammenslåingen var gjennomført i januar 2021 til det nye selskapet Stellantis, og som dermed er blant verdens største bilkonsern.

Virksomhet

Personbilproduksjonen er organisert gjennom datterselskapet Fiat Group Automobiles med merkene Fiat, Lancia, Alfa Romeo og Abarth, og gjennom Maserati. Konsernets omsetning i 2018 var på 110,4 milliarder euro, med et salg av omkring 4,8 millioner kjøretøy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg