Fiat Chrysler Automobiles

Fiat 500L, 2013-modell.
av . Begrenset gjenbruk

FCA (Fiat Chrysler Automobiles), tidligere Fiat S.p.A., er et industrikonsern grunnlagt i 1899 i Torino som Fabbrica Italiana di Automobili Torino av Giovanni Agnelli (1866–1945).

Historie

Etter starten som bilfabrikk i 1899 ekspanderte Fiat i tiden rundt første verdenskrig også innen feltene lastebiler, traktorer, jernbane- og flyvirksomhet. Etter den annen verdenskrig begynte Fiat stort innen stål og anleggsutstyr som et ledd i den italienske gjenoppbyggingen, og anla også mange fabrikker i utlandet. Under ledelse av Giovanni Agnelli fra 1966, grunnleggerens sønnesønn, overtok Fiat flere andre bilfabrikker (Abarth, Autobianchi, Lancia, Ferrari). Sammen med Fiat ble disse 1979 samlet i datterselskapet Fiat Auto, som senere også omfattet Alfa Romeo (fra 1987) og Maserati (fra 1989). Ferrari og Maserati ble senere utskilt som egne selskap, hvor Fiat beholdt mesteparten av eierskapet. Ferrari ble skilt ut av FCA i 2015.

Iveco ble dannet 1975, hvor Fiat senere ble eneeier. 1991 ble landbruks- og anleggsmaskinvirksomheten til Fiat og Ford sammenslått til datterselskapet New Holland (bl.a. traktorer og skurtreskere). 1999 overtok New Holland konkurrenten Case og skiftet navn til CNH Global, som er et av verdens største selskaper på sitt område med traktormerker som New Holland, Case og Steyr.

Fra 2000 har konsernet hatt økonomiske vanskeligheter etter dårlig personbilsalg, og antall ansatte har minsket med ca. 100 000 siden først i 1990-årene. Tidligere virksomhet innen blant annet flyindustri, jernbaneindustri og kjemisk industri er solgt. Agnelli-familien kontrollerer fremdeles Fiat-konsernet med 30,4 % av aksjene (2012).

I 2011 ble produksjon av busser, lastebiler og anleggsmaskiner skilt ut og holdingselskapet Fiat Industrial dannet, som og tok over Fiats aksjemajoritet i CNH Global, som i 2013 ble fusjonert med for å danne CNH Industrial.

Virksomhet

Personbilproduksjonen er organisert gjennom datterselskapet Fiat Group Automobiles med merkene Fiat, Lancia, Alfa Romeo og Abarth, og gjennom Maserati. Fiat har også hatt kontrollen over Chrysler Group LLC, som i januar 2014 ble et heleid datterselskap av Fiat Chrysler Automobiles. Omsetning i 2018 var på 110,4 milliarder euro, med et salg av omkring 4,8 millioner kjøretøy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg