Figur 7. Geologisk kart over Fensfeltet
Figur 7. Geologisk kart over Fensfeltet
Av .

Fensfeltet er et geologisk område i Telemark med Norges største og et av verdens største forekomster av thorium. Området er dårlig kartlagt, men de siste anslagene viser at utvinnbare ressurser ligger mellom 56 500 tonn (lavt anslag ved dybde ned til 100 meter) og 675 000 tonn (høyt anslag ved dybde ned til 500 meter).

Selv om dette i internasjonal sammenheng er svært store forekomster er det et problem at thorium opptrer i så ørsmå mineralkorn, finfordelt i bergartene, at dagens metoder ikke er gode nok for industriell ekstrahering. US Geological Survey (USGS 2012) har derfor strøket Fensfeltet fra sin liste over verdens thoriumreserver.

Et eventuelt uttak av thorium fra Fensfeltet må ses i sammenheng med utvinning av sjeldne jordartsmetaller (REE). De samme bergartene som inneholder store mengder thorium inneholder enda mer REE. Kombineres uttak av thorium med REE-utvinning, kan det bedre de økonomiske forutsetninger for gruvedrift.

Påviste forekomster av thorium på Fensfeltet representerer svært store energimengder. Ved spalting (se fisjon) av ett tonn thorium frigjøres energi tilsvarende 83,1 petajoule (PJ). For de påviste ressursene blir energiinnholdet:

  • Lavt anslag: 4,78 zettajoule (10²¹ J)
  • Høyt anslag: 56,1 zettajoule

Til sammenligning er Oljedirektoratets anslag over alle norske petroleumsressurser 0,461 zettajoule. Dette omfatter alt som er produsert, påvist som reserve og antatt uoppdagede ressurser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg