Fensfeltet, geologisk område i Telemark (se Fensfeltet) med Norges største og et av verdens største forekomster av thorium. Området er dårlig kartlagt, men de siste anslagene viser at utvinnbare ressurser ligger mellom 56 500 tonn (lavt anslag ved dybde ned til 100 m) og 675 000 tonn (høyt anslag ved dybde ned til 500 m).

Selv om dette i internasjonal sammenheng er svært store forekomster er det et problem at thorium opptrer i så ørsmå mineralkorn, finfordelt i bergartene, at dagens metoder ikke er gode nok for industriell ekstrahering. US Geological Survey (USGS 2012) har derfor strøket Fensfeltet fra sin liste over verdens thoriumreserver.

Et eventuelt uttak av thorium fra Fensfeltet må ses i sammenheng med utvinning av sjeldne jordartsmetaller (REE). De samme bergartene som inneholder store mengder thorium inneholder enda mer REE. Kombineres uttak av thorium med REE-utvinning, kan det bedre de økonomiske forutsetninger for gruvedrift.

Påviste forekomster av thorium på Fensfeltet representerer svært store energimengder. Ved spalting (se fisjon) av ett tonn thorium frigjøres energi tilsvarende 83,1 PJ. For de påviste ressursene blir energiinnholdet (1 ZJ = 1021 J, se SI enhetssystem):

Lavt anslag: 4,78 ZJ

Høyt anslag: 56,1 ZJ

Til sammenligning er Oljedirektoratets anslag over alle norske ressurser av olje og gass 0,461 ZJ. Dette omfatter alt som er produsert, påvist som reserve og antatt uoppdagede ressurser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.