Fazer

Fazers logo

Artikkelstart

Oy Karl Fazer AB, bedre kjent som Fazer, er et finsk familieeid næringsmiddel- og servicekonsern. Fazer omfatter catering-, restaurant- og kantinevirksomhet i Norden og Baltikum (gjennom selskapet Amica), bakerivirksomhet i Finland, Sverige, Russland og Baltikum, samt salg av godteri i løsvekt i Norden og Storbritannia (gjennom selskapet Candyking). Selskapet ble grunnlagt i 1891 som konditori av Karl Fazer (1866–1932). Hovedkontoret ligger i Helsingfors.

Faktaboks

Uttale

fˈatser

Også kjent som

egentlig Oy Karl Fazer AB

Fazer har virksomhet i ni land og eksporterer til 40 land. I 2019 hadde selskapet en omsetning på omtrent 1,1 milliarder euro og omtrent 15 000 ansatte. Sjokolade- og konfektvirksomheten ble i 2000 slått sammen med svenske Cloetta til Cloetta Fazer, hvor Fazer hadde cirka 20 prosent av aksjekapitalen, men i 2008 ble fusjonen opphevet og selskapene fortsatte som før. I 2020 solgte selskapet deler av catering- og serveringsdriften, Fazer Food Services, til konsernet Compass Group.

Fazer hadde i perioden 1985–1999 en stor eierpost i den norske Brynild-gruppen, som i en periode markedsførte Cloetta Fazers sjokolade- og sukkervareprodukter i Norge. Selskapet overtok i 2003 det norske catering- og kantineselskapet Adviso Meny, og har siden overtatt flere norske bedrifter under navnet Fazer Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg