Tormod Torfæus

Faktaboks

Tormod Torfæus
isl. Þormóður Torfason
Uttale
torfˈæus
Født
27. mai 1636, Engey utenfor Reykjavik
Død
31. juli 1719, Karmøy
Av /Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot.

Artikkelstart

Tormod Torfæus var en islandsk historiker. Torfæus regnes som en av grunnleggerne av moderne historieskriving i Norge. Han er kjent for å ha samlet og kopiert flere norrøne håndskrifter fra middelalderen, samt å ha oversatt eldre islandske sagaer til dansk. Han var også den første til å utgi en sammenhengende Norgeshistorie fra de eldste tider og frem til 1387.

Sagaoversetter

Torfæus tok eksamen i teologi i København i 1657. I 1660 fikk han en stilling ved hoffet som oversetter av sagatekster til latin. I 1662 ble han sendt til Island for å samle gamle håndskrifter, som han brakte med til Danmark. Etter tilbakekomsten utarbeidet Torfæus Series dynastarum et regum Daniæ (utgitt 1702), en dansk kongerekke, hvor Torfæus har skjøvet opplysningene i andre kilder (for eksempel Saxo) til side til fordel for opplysningene i islandske sagaer.

Norsk historiograf

I 1664 ble Torfæus camerarius (skatteoppkrever) i Stavanger stift, og året etter giftet han seg til gården Stangeland på Karmøy, som fra da av var hans faste bolig. I årene 1667–1670 var han ansatt som kongelig antikvar. Ved kong Frederik 3s død i 1670 mistet Torfæus sin stilling, og året etter kom han i skade for å begå et vådedrap i Danmark. Først i 1682 oppnådde Torfæus atter kongens gunst og ble ansatt som kongelig norsk historiograf med høy lønn.

Verker

Torfæus' hovedverk er Historia rerum Norvegicarum (Norges historie til 1387; 4 bind, 1711). Verket ble allerede i samtiden ansett for ukritisk, men bygger på et meget stort kildestoff og var lenge selv et uunnværlig kildeskrift. Torfæus hadde fra 1689 god hjelp av Árni Magnússon. I årene 1695–1715 utkom Torfæus' latinske verker om de gamle norske bilandene: Grønland, Orknøyene og Færøyene.

Torfæus gav også navn til en del kjente gamle håndskrifter, for eksempel Fagrskinna («boka med fagert skinn») og Morkinskinna («boka med morkent skinn»).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Aud Irene Jacobsen m.fl., red., Den nordiske histories fader : Tormod Torfæus, 2004, Finn boken
  • Torgrim Titlestad, red., Tormod Torfæus : ei innføring, 2001, isbn 82-91640-15-7, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg