Faktaboks

Ewan McGregor
Ewan Gordon McGregor
Uttale
məgrˈegə
Født
31. mars 1971, Perth, Skottland

Ewan McGregor under Filmfestivalen i Cannes i 2012.

.
Lisens: CC BY SA 3.0

Ewan McGregor som «jediridderen» Obi-Wan Kenobi, bevæpnet med lyssabel, i George Lucas' romsaga Star Wars. McGregor spiller denne rollefiguren i de tre filmene som kom 1999–2005; samme figur ble gestaltet av Sir Alec Guinness i de tre første filmene 1977–83.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ewan McGregor er en britisk (skotsk) filmskuespiller som er kjent for å ha et stort rollegalleri innen et bredt spekter av filmsjangre. Han har samarbeidet en rekke ganger med Danny Boyle, og har vunnet en Golden Globe.

Debut og gjennombrudd

McGregor, som vokste opp i Crieff i Perthshire, debuterte i Being Human (1994) og medvirket samme år i Danny Boyles thriller Shallow Grave (1994). Det store gjennombruddet hans kom med hovedrollen som heroinavhengig i Trainspotting (1996; oppfølger i 2017; begge i Boyles regi), etter Irvine Welsh' roman.

Karakterroller

Siden har han gjort intense og betydelige karakterroller: Som gruvearbeider i dramakomedien Brassed Off (Blås i det!, 1996), desperat kidnapper i A Life Less Ordinary (Et høyst uvanlig liv, 1997; i regi av Boyle), glamrocker i Todd Haynes' kultfilm Velvet Goldmine (1998), syngende poet i Baz Luhrmanns musikal Moulin Rouge! (2001) og trofast tjener i den katolske kirke i Angels & Demons (Engler og demoner, 2009).

Han hadde rollen som Obi-Wan Kenobi i filmserien Star Wars (1999–2005), spilte i Roman Polanskis krimthriller The Ghost Writer (2010) og fikk livsgnisten tilbake av bamsen Ole Brumm i familiefilmen Christopher Robin (Kristoffer Robin og Ole Brumm, 2018).

I 2018 vant McGregor en Golden Globe for sin rolle i TV-serien Fargo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg