Faktaboks

Danny Boyle

Daniel Francis Boyle

Født
20. oktober 1956, Radcliffe, Lancashire
Danny Boyle, 2019
Danny Boyle, 2019
Av /Flickr 𝒲.
Lisens: CC BY 2.0

Danny Boyle er en britisk filmregissør.

Boyle arbeidet for TV i de første årene av karrieren, blant annet på episoder av politiserien Inspector Morse (1990–1992).

Han ble lagt merke til som regissør med sin første spillefilm Shallow Grave (1995), en morbid skildring av tre unge mennesker i Edinburgh som korrumperes av et pengefunn. Etter Trainspotting (1996), som ble en enorm kinosuksess, ble Boyle utropt til et stort talent. Filmen, som er basert på en roman av Irvine Welsh, er en burlesk fortelling om en gjeng med rusmisbrukere i Edinburgh som forsøker forskjellige utveier. A Life Less Ordinary (1997), om en renholder i Los Angeles som mister jobben og tar sjefens datter som gissel, fikk derimot blandet mottagelse. Alle disse tre filmene hadde Ewan McGregor i hovedrollen, noe som ble starten på dennes internasjonale karriere.

The Beach (2000) var en filmatisering av Alex Garlands roman, med Leonardo DiCaprio, mens grøsseren 28 Days Later (2002) skildret dystopiske fremtidsscenarier, med handlingen lagt til et utdødd London befolket av morderiske skapninger. Den visuelt påkostede Sunshine (2007) ble etterfulgt av den kritikerroste Slumdog Millionaire (Slumdog millionaire – Han som hadde svar på alt, 2008). Filmen vant en rekke Oscar-priser, blant annet for beste film og beste regi.

Etter det klaustrofobiske klatredramaet 127 Hours (127 timer, 2010) sto Boyle bak det biografiske dramaet Steve Jobs (2015), om Apples myteomspunne grunnlegger, med Michael Fassbender i tittelrollen. 27 Hours ga ham to Oscar-nominasjoner (beste film, beste tilrettelagte manus).

I 2017 regisserte han T2 Trainspotting (oppfølgeren til Trainspotting) og i 2019 Yesterday, der musikeren Jack Malik (spilt av Himesh Patel) befinner seg i en verden der han er den eneste som husker The Beatles.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg