Danny Boyle

Faktaboks

Danny Boyle
født:
20. oktober 1956, Manchester, England

Danny Boyle, britisk filmregissør, født i Manchester. Boyle arbeidet for TV i de første årene av karrieren, blant annet på episoder av politiserien Inspector Morse (1990–92).

Han ble lagt merke til som regissør med sin første spillefilm Shallow Grave (1995), en morbid skildring av tre unge mennesker i Edinburgh som korrumperes av et pengefunn. Etter Trainspotting (1996), som ble en enorm kinosuksess, ble Boyle utropt til et stort talent. Filmen, som er basert på en roman av Irvine Welsh, er en burlesk fortelling om en gjeng med rusmisbrukere i Edinburgh som forsøker forskjellige utveier. A Life Less Ordinary (1997), om en renholder i Los Angeles som mister jobben og tar sjefens datter som gissel, fikk derimot blandet mottagelse. Alle disse tre filmene hadde Ewan McGregor i hovedrollen, noe som ble starten på dennes internasjonale karriere.

The Beach (2000) var en filmatisering av Alex Garlands roman med Leonardo DiCaprio, mens grøsseren 28 Days Later (2002) skildret dystopiske fremtidsscenarier med handlingen lagt til et utdødd London befolket av morderiske skapninger. Den visuelt påkostede Sunshine (2007) ble etterfulgt av den kritikerroste Slumdog Millionaire (Slumdog millionaire – Han som hadde svar på alt, 2008). Filmen vant en rekke Oscar-priser, blant annet for beste film og beste regi.

Etter det klaustrofobiske klatredramaet 127 Hours (127 timer, 2010) stod Boyle bak det biografiske dramaet Steve Jobs (2015), om Apples myteomspunne grunnlegger, med Michael Fassbender i tittelrollen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg