Todd Haynes

Faktaboks

Todd Haynes
Født
2. januar 1961, Los Angeles, California, USA

Artikkelstart

Todd Haynes er en filmregissør og manusforfatter fra USA.

Han ble utdannet ved Brown-universitetet i Rhode Island. Haynes er en eksponent for det som ofte kalles «new queer cinema», filmer med tematikk knyttet til homoseksualitet. Etter en håndfull kortfilmer spillefilmdebuterte han med den Jean Genet-inspirerte Poison (1991). I den allegoriske Safe (1995) spiller Julianne Moore en husmor med en mystisk sykdom som driver henne ut på leting etter ny mening i tilværelsen.

Haynes fikk blandet mottakelse for Velvet Goldmine (1998), som er et blikk på glamrocken i 1970-årene. I Far From Heaven (2002) berører han temaer som homoseksualitet og raseskille med en handling lagt til 1950-årene, igjen med Moore i hovedrollen. Filmen er en nytolkning av Douglas Sirks All the Heaven Allows (Med kjærlighetens rett, 1956). De ga Haynes en Oscar-nominasjon for beste originalmanus.

Den originale og prisvinnende I'm Not There (2007) består av en serie betraktninger over Bob Dylans liv og karriere. Seks forskjellige skuespillere tolker Dylan, deriblant Cate Blanchett og Heath Ledger. I 2011 laget Haynes en nyinnspilling av Michael Curtiz' drama Mildred Pierce (1945), da som en miniserie for HBO med Kate Winslet i tittelrollen. Den visuelt vakre Carol (2015) var etter en roman av Patricia Highsmith, og hadde Blanchett og Rooney Mara i hovedrollene. Den kritikerroste Dark Waters (2019) handler om et søksmål mot kjemikalekonsernet DuPont Company for å ha forgiftet en by.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg