Espedalen

Artikkelstart

Espedalen er en sidedal til Vinstra i Sør-Fron, Nord-Fron og Gausdal kommuner, Innlandet; ca. 18 km lang.

Faktaboks

Etymologi
elvenavnet Espa avledet av treet ‘osp’

Espedalen ligger vest for Gudbrandsdalen og strekker seg sørøstover fra vatnet Olstappen (655–668 moh.) i Vinstra mot Breisjøen (720 moh.) og Espedalsvatnet (722 moh.). Elva Espa renner fra Breisjøen og ned i Olstappen, som har avløp til elva Vinstra.

I den første tida etter istida var avløpet fra Olstappen demt opp av en svær morene, og Espedalsvassdraget hadde da avløp sørøstover gjennom Svatsumdalen, den øverste delen av Gausdal. Det er gjort funn av 3000–3500 år gamle fangstanlegg i området. Kobberforekomster ble utnyttet av Gyldenløve 1665–72. Nikkelforekomster i Gråhøin nordøst for Espedalsvatnet ble drevet på 1800-tallet. Espedalens nikkelverk lå i første driftsperiode (1846–57) ved nordenden av Espedalsvatnet, hvor det bodde opptil 700 mennesker. I annen driftsperiode (1874–78) holdt verket til ved Vassenden i sørøst. Rike kulturminner finnes bevart på Verksodden i nordenden av vatnet. Her ligger Espedalen fjellkirke, bygd 1974.

Det er betydelig turisttrafikk både sommer og vinter; hotell og tre fjellstuer i dalen. Fv. 255 (Fåberg–Vinstra) går gjennom dalen.

Helvete er et dypt gjel ved Dalbakken sør for Vassenden. Juvet er kjent for sine store jettegryter . De ble dannet den gang Vinstravassdraget gikk sørover gjennom Espedalen. Tre av juvets hjørner er formet av veldige jettegryter – den største er ca. 60 meter høy med et tverrsnitt på ca. 20 meter. Helvetes «annet kammer» er dannet av en eneste jettegryte, 100 meter høy og 40 meter i tverrsnitt. Navnet Helvete fikk juvet i kobberverkets tid fordi det hendte at malmlassene veltet akkurat der.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg