Espedalen er en sidedal til Vinstra i Sør-Fron, Nord-Fron og Gausdal kommuner i Innlandet. Den er cirka 18 kilometer lang.

Faktaboks

Etymologi
elvenavnet Espa avledet av treet ‘osp’

Dalen ligger vest for Gudbrandsdalen og strekker seg sørøstover fra vatnet Olstappen (655–668 meter over havet) i Vinstra mot Breisjøen (720 meter) og Espedalsvatnet (722 meter). Elva Espa renner fra Breisjøen og ned i Olstappen, som har avløp til elva Vinstra.

I den første tida etter istida var avløpet fra Olstappen demt opp av en svær morene, og Espedalsvassdraget hadde da avløp sørøstover gjennom Svatsumdalen, den øverste delen av Gausdal. Det er gjort funn av 3000–3500 år gamle fangstanlegg i området. Kobberforekomster ble utnyttet av Gyldenløve i årene 1665–1672. Nikkelforekomster i Gråhøin nordøst for Espedalsvatnet ble drevet på 1800-tallet. Espedalens nikkelverk lå i første driftsperiode (1846–1857) ved nordenden av Espedalsvatnet, hvor det bodde opptil 700 mennesker. I annen driftsperiode (1874–1878) holdt verket til ved Vassenden i sørøst. Rike kulturminner finnes bevart på Verksodden i nordenden av vatnet. Her ligger Espedalen fjellkirke, som ble bygd i 1974.

Det er betydelig turisttrafikk både sommer og vinter, og det er hotell og tre fjellstuer i dalen. Fylkesvei 255 (Fåberg–Vinstra) går gjennom dalen.

Helvete er et dypt gjel ved Dalbakken sør for Vassenden. Juvet er kjent for sine store jettegryter, som ble dannet den gang Vinstravassdraget gikk sørover gjennom Espedalen. Den største er cirka 60 meter høy med et tverrsnitt på cirka 20 meter. Helvetes «annet kammer» er dannet av en eneste jettegryte, 100 meter høy og 40 meter i tverrsnitt. Navnet Helvete fikk juvet i kobberverkets tid fordi det hendte at malmlassene veltet akkurat der.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg