Eskilstuna er en by og kommune i Södermanland i Sverige.

Eskilstuna ligger ti km fra Eskilstunaåns munning i Mälaren. Byen har 67 359 innbyggere (2016). Eskilstuna er en stor industriby, kjent for produksjon av kniver, sakser og presisjonsinstrumenter. I byen finnes blant annet Volvo-konsernet og låsprodusenten ASSA AB. Rademachersmedjorna viser et unikt industrimiljø fra 1600-tallet med tinnstøpning, kobbersmie med mer. Kjøpesenteret Retuna, som kun selger brukte varer, har fått internasjonal oppmerksomhet.

Eskilstuna er vokst opp omkring det gamle bygdesenteret Tuna og har navn etter Den hellige Eskil, Södermanlands apostel. Eskilstuna fikk byprivilegier i 1659.

Eskilstuna kommune tilhører Södermanlands län, har 103 684 innbyggere (2017) og et areal på 1104 km². Kommunen strekker seg fra innsjøen Hjälmarens østre ende til Mälaren. Bosetningen er konsentrert langs Eskilstunaån som forbinder de to sjøene. Her ligger kommunesenteret Eskilstuna. Andre større tettsteder er Torshälla med 8928 innbyggere (2016), Skiftinge med 4983 og Hällbybrunn med 3323 innbyggere.

I nord har kommunen et relativt flatt, åpent jordbrukslandskap med flere store herregårder. En del løvskogsområder i morenepartiene nærmest Mälaren. Eskilstuna har lange industritradisjoner, fremst innenfor maskin- og verkstedindustri. Fortsatt er 21 prosent av arbeidsstyrken sysselsatt innen industri, bygg og anlegg. Volvo har en stor fabrikk for anleggsmaskiner i byen, mens Outokumpu tilvirker halvfabrikata i rustfritt stål i Torshälla.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.