Faktaboks

Eskilstuna
Etymologi

etter Eskil, Sörmlands skytshelgen og tun 'tun, inngjerdet område'

Uttale

eskilst'una

Eskilstuna. Fristadstorget med Stadshuset.

Eskilstuna er en by og kommune i Södermanland i Sverige.

Byen

Eskilstuna ligger ti km fra Eskilstunaåns munning i Mälaren. Byen har 70 000 innbyggere (2020). Eskilstuna er en stor industriby, kjent for produksjon av kniver, sakser og presisjonsinstrumenter. I byen finnes blant annet Volvo-konsernet og låsprodusenten ASSA AB. Rademachersmedjorna viser et unikt industrimiljø fra 1600-tallet med tinnstøpning, kobbersmie med mer. Kjøpesenteret Retuna, som kun selger brukte varer, har fått internasjonal oppmerksomhet.

Eskilstuna er vokst opp omkring det gamle bygdesenteret Tuna og har navn etter Den hellige Eskil, Södermanlands apostel. Eskilstuna fikk byprivilegier i 1659.

Kommunen

Torshälla
Kommunens andre by, Torshälla, har en historie som går tilbake til middelalderen.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Eskilstuna kommune tilhører Södermanlands län, har 108 000 innbyggere (2022) og et areal på 1104 km². Kommunen strekker seg fra innsjøen Hjälmarens østre ende til Mälaren. Bosetningen er konsentrert langs Eskilstunaån som forbinder de to sjøene. Her ligger kommunesenteret Eskilstuna.

Seks km nord for Eskilstuna, ved noen stryk i Eskilstunaån, ligger byen Torshälla; 8900 innbyggere (2016). Byen har en velbevart trehusbebyggelse fra 1800-tallet, kvern fra 1628, rådhus fra 1833 med mer. Torshälla var opprinnelig en kultplass (Tors horg), og vokste fram som handelsplass og omlastningssted på 1000-tallet. Den fikk byrettigheter i 1317.

Andre større tettsteder i kommunen er Skiftinge og Hällbybrunn.

I nord har kommunen et relativt flatt, åpent jordbrukslandskap med flere store herregårder. En del lauvskogsområder finnes i morenepartiene nærmest Mälaren. Eskilstuna har lange industritradisjoner, fremst innenfor maskin- og verkstedindustri. Volvo har en stor fabrikk for anleggsmaskiner i byen, mens Outokumpu tilvirker halvfabrikata i rustfritt stål i Torshälla.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg