Outokumpu (bedrift)

Artikkelstart

Outokumpu Oyj er et finsk metallindustrikonsern, som er en av verdens største produsenter av rustfritt stål. Det ble etablert i 1932 og var i hovedsak eid av den finske stat. Hovedkvarteret ligger i Helsingfors, Finland.

Faktaboks

Uttale
ˈoutokumpu Oyj

Med sine 3,2 millioner tonn rustfritt stål produsert i 2020 er selskapet en av verdens største på området. Hovedproduksjonen er i Finland, Sverige, Storbritannia og USA, og selskapet leverer også teknologiske tjenester til forskjellig industri.

I 2020 hadde Outokumpu Oyj en omsetning på rundt 5,6 milliarder euro og rundt 9 900 ansatte.

Historikk

Outokumpu var tidligere et stort gruve- og metallurgisk selskap, men gruvevirksomheten ble stort sett avviklet i 2002. Virksomheten innen kobberprodukter ble solgt i 2005. Tidligere var selskapet statseid, før det ble delprivatisert i 1990-årene. Den finske stat eier nå i underkant av 30 prosent av aksjene. Navnet kommer fra kobbermalmforekomsten Outokumpu, som ble funnet i 1910. Produksjonen i denne gruven ble avsluttet i 1989.

Virksomhet i Norge

I Norge har Outokumpu tidligere eid Grong Gruber, Bidjovagge gruver og Folldal Verk (gjennom Norsulfid), industriselskapet Boliden Odda (Norzink), Løkken Verk (i fellesskap med Orkla) og gruveselskapet Nikkel og Olivin i Ballangen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg