Ernest Bevin

Faktaboks

Ernest Bevin
Uttale
bˈevin
Født
9. mars 1881, Somerset, England
Død
14. april 1951, London

Ernest Bevin. Foto fra 1940.

Av /NTB Scanpix ※.
Den britiske utenriksministeren Ernest Bevin signerer Marshallplanen i Paris, 16. april 1948.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Ernest Bevin var en britisk fagforeningsleder og politiker for Labour Party. Han var formann i Trades Union Congress fra 1936 til 1937 og Storbritannias utenriksminister fra 1945 til 1951.

Fagforeningsleder

Etter lokale tillitsverv i Bristol ble Bevin i 1920 generalsekretær i havne- og transportarbeiderforbundet, Storbritannias største fagforbund. Takket være sin naturlige myndighet og store taktiske begavelse ble han den ledende mann i fagforeningsfløyen i det britiske arbeiderpartiet, Trades Union Congress, blant annet formann i 1936–1937.

Politiker

Bevin var medlem av Underhuset i årene 1940–1951. I mai 1940 ble han sjef for arbeidsdepartementet i Winston Churchills krigskabinett. I likhet med de andre arbeiderpolitikere trakk Bevin seg ut av samlingsregjeringen i mai 1945. Men etter arbeiderpartiets seier ved valgene i juli samme år ble Bevin utenriksminister i Clement Attlees regjering. Han deltok sammen med Attlee i Potsdamkonferansen.

Bevin var en av de fremste talsmennene for at de vestlige demokratiene skulle samordne sine krefter økonomisk, politisk og militært. Han tok i 1947 initiativet til en europeisk økonomisk samarbeidsorganisasjon, som skulle samordne og fordele Marshallhjelpen. I en tale i Underhuset i 1948 foreslo han at de vesteuropeiske landene skulle slutte seg sammen i en militærallianse (Vestunionen).

I det følgende året spilte Bevin en viktig rolle i forhandlingene som førte til dannelsen av Atlanterhavspakten i april 1949. Bevins utenrikspolitikk vant stort sett tilslutning blant de konservative (Conservative Party), mens den møtte en del opposisjon innen venstrefløyen i arbeiderpartiet.

I mars 1951 måtte han av helbredshensyn trekke seg tilbake som utenriksminister, og var deretter lordseglbevarer til sin død i april samme år.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bullock, Alan: The life and times of Ernest Bevin, 1960-83, 3 bind.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg