Lord Privy Seal, eller lordseglbevarer, er et seremonielt embete i den britiske regjering, reservert for særlige oppdrag, og innehaveren fungerer som en slags minister uten portefølje.

Faktaboks

Uttale
lå:d prˈivi si:l

Den nåværende lordseglbevareren, fra 2016, er baronesse Natalie Evans fra det konservative partiet.

Historikk

Opprinnelig var tittelen Lord Keeper of the Privy Seal, som ble nevnt første gang på 1300-tallet under Edvard 2. Den første kjente innehaver av embetet, fra 1312–1316, var Roger Northburgh (død 1358). Oppgavene til lordseglbevareren besto i å utstede brev på vegne av kongen med bruk av kongens private segl (Privy Seal). Disse brevene var som regel av mindre formell karakter enn brevene som ble beseglet med det langt større riksseglet (the Great Seal of the Realm).

På 1300-tallet var lordseglbevareren en del av det kongelige hoff, men fram mot 1500-tallet økte arbeidsmengden, og lordseglbevareren ble etter hvert lederen for en organisasjon for utstedelser av dokumenter. Ved en reform i 1884 mistet lordseglbevareren sin opphavlige funksjon og embetet ble en sinekyre.

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg