Erik og Kriss

Erik og Kriss

Av .

Artikkelstart

Erik og Kriss, popgruppe fra Bærum, som består av rapper Erik Mortvedt og produsent og rapper Kristoffer Tømmerbakke. Erik og Kriss blander popmusikk og rap, og har tidvis hatt stor kommersiell suksess.

Karriere

Erik og Kriss kom først sammen i 2002 for å lage en låt til sin egen russebuss. De påfølgende årene slapp Mortvedt og Tømmerbakke ut en del låter på internett, og spesielt sangene «Bærumsgrammatikk» og «Putt diamanter opp» gjorde at gruppen opparbeidet seg en solid gruppe med fans.

I 2006 fikk de platekontrakt hos MTGMusic, og i 2007 ga de ut sitt debutalbum, Gull og grønne skoger. Singelen «Den Låta», som solgte til gull, sørget for duoens gjennombrudd. I 2008 ga Erik og Kriss ut sitt andre album Verden vil bedras, som gjorde at de vant prisen for «Best Norwegian Act» på MTV Europe Music Awards i Liverpool. Samme år debuterte også Mortvedt og Tømmerbakke som programledere, da de, sammen med Henriette Lien, ledet TV Norge-programmet Grease.

I 2009 utga gruppen albumet Tabu, og i 2011 ga de ut sitt fjerde album, Back to Business. Sistnevnte album nådde helt opp til 5. plass på VG-lista Topp 40, som er gruppens sterkeste plassering. Men deres album fra 2013, Fem, floppet og greide bare 23. plass og 1 uke.

Stil

Samtlige album fra Erik og Kriss har vært drevet av svært populære singler, og låtene «Dra tilbake», «Det e’kke meg, det er deg», «Lighter», «Ølbriller» og «Etter regnet» har alle solgt til platina. Til tross for at gruppen har oppnådd stor kommersiell suksess, har de stor sett mottatt svært dårlige anmeldelser fra norsk presse. For eksempel hevdet Natt&Dag at singelen «Ølbriller» var et av norsk hiphops mest smakløse hitforsøk, mens Andreas Øverland i NRK Lydverket mente at tekstene på albumet Tabu var «i beste fall håpløst banale, i verste fall direkte grusomme».

Duoen produserer og skriver det meste av musikken selv, men de har også fått produksjonshjelp fra Big City, Nasty Kutt og danske Jon & Jules. De har forøvrig samarbeidet med Alis fra Klovner i Kamp, Andyboy, Maria Sandsdalen, Finn Wang, Martin Diesen og den amerikanske rapperen Coolio.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg