Erik Grønseth

Faktaboks

Erik Grønseth
Født
13. september 1925, Oslo
Død
13. oktober 2005, Oslo
Erik Grønseth.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Erik Grønseth var en norsk sosiolog. Han var utdannet i USA og ved Universitetet i Oslo. Grønseth var ansatt ved Institutt for samfunnsforskning fra 1952 til 1963, deretter ved Institutt for sosiologi, UiO til han gikk av i 1989. Fra 1971 hadde han professorstilling.

Sammen med Harriet Holter ble han grunnlegger av norsk familiesosiologi. Boken Familie, seksualitet og samfunn (1966) illustrerer hans særegne forskerprofil, som kan sies å bestå av tre hovedelementer: inspirasjonen fra Wilhelm Reichs teorier om bioenergetiske impulser, studier av familier med spesiell vekt på farsrollens plass og betydning, samt en kritisk teoretisk posisjon.

Kontrovers og engasjement

På grunn av sitt program for frigjøring av seksualiteten og, senere, sitt syn på lengden til normalarbeidsdagen var Grønseth lenge kontroversiell både i offentligheten og i akademiske kretser.

Han fremhevet de problemene som oppstod på grunn av utbredt seksualskepsis og krav om seksuell avholdenhet før ekteskapet, og påpekte mange uheldige sider ved den familieformen som var dominerende ved midten av 1900-tallet. På 1970-tallet var han engasjert i flere offentlige utredningsgrupper og forsøksordninger, blant annet som medlem av Likestillingsrådet og leder for Norges familieråds undersøkelse av barnefamilier med begge foreldre i deltidsarbeid. De fleste av hans en gang så provoserende synspunkter er i dag fullt forenlige med offentlig familie- og seksualpolitikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg