Faktaboks

Wilhelm Reich
Uttale
raikj
Født
24. mars 1897, Dobrjanytsji, Østerrike-Ungarn (nå Ukraina)
Død
3. november 1957, United States Penitentiary, Lewisburg, Pennsylvania
Wilhelm Reich

Wilhelm Reich var en østerriksk lege og psykoterapeut. Foto fra før 1943.

Av .

Wilhelm Reich var en østerriksk lege og psykoterapeut, opprinnelig elev av Sigmund Freud. Reich var aktivt politisk engasjert (sosialist) og en skarp kritiker av nazismen. Han kom til Norge i 1934, men var fra 1939 bosatt i USA. I 1930-årene utviklet han karakteranalysen, siden vegetoterapien. Han mente selv å ha påvist en hittil ukjent energiform, orgon, og liv oppstått av uorganisk stoff, bioner. I 1954 reiste det amerikanske Food and Drug Administration sak mot Reich. Dommen gikk ut på at orgonenergien ikke eksisterer, og orgonapparater og orgonlitteratur ble forbudt.

Det stod alltid strid omkring Reich. Hans senere biologisk-fysiske eksperimenter og teorier er ikke blitt tatt alvorlig i fagmiljøene, men hans bidrag til psykoterapien opp til midten av 1930-årene var av stor betydning, og er i dag i stor utstrekning anerkjent. Under sitt opphold i Norge i 1930-årene, var Reich en viktig inspirator for sentrale personer i norsk åndsliv og psykoterapi, som Sigurd Hoel, Nic Waal og Ola Raknes. Den vegetoterapeutiske tradisjonen han grunnla, ble videreutviklet av Waal og Raknes, og er fortsatt levende i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Utvalgte verker

  • Charakteranalyse (1933)
  • Die Massenpsychologie des Faschismus (1933)
  • The Function of the Orgasm (1927; norsk oversettelse: Orgasmens funksjon, 1972 og 1996).
  • Rede an den kleinen Mann (1945; norsk oversettelse: Hør, lille mann, 1977).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg