Harriet Holter var en norsk sosialpsykolog og kvinneforsker.

Holter ble cand.oecon. i 1946 og dr.philos. i 1970. Hun var mangeårig stipendiat ved Institutt for samfunnsforskning, og var professor i psykologi ved Universitetet i Oslo i årene 1973–1992. Hennes første studier gjaldt arbeidslivet, blant annet kvinners plass i det, og etter hvert skulle hun bli en pioner innen kvinneforskning. 

Doktoravhandlingen, Sex Roles and Social Structure (1970), var det første store samfunnsvitenskapelige arbeidet om kjønn i Norden.

Da Holter ble ansatt ved universitetet, beveget hun seg inn i et nytt forskningsfelt, familien. Hun ledet et større forskningsprosjekt som blant annet resulterte i boken Familien i klassesamfunnet (1976). Hun var engasjert i flere prosjekter som innebar samarbeid med yngre forskere, som blant annet resulterte i bøkene Kvinner i fellesskap (red., 1982), Tvang til seksualitet (1986) og Sex i arbeid(et) i Norge (1992).

Holters siste forskningstema var politikk. Med læreboken Hun og han. Kjønn i forskning og politikk (1996) bidrog hun til å utvikle fagfeltet «kjønn og politikk». Av andre verker kan nevnes Kvinners liv og arbeid: kjønnsroller og sosial struktur (1974) og Patriarchy in a Welfare Society (red., 1984).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.