Harriet Holter

Faktaboks

Harriet Holter
Født
11. april 1922, København, Danmark
Død
18. desember 1997, Oslo

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Harriet Holter
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Harriet Holter var en norsk sosialpsykolog og kvinneforsker.

Holter ble cand.oecon. i 1946 og dr.philos. i 1970. I mange år var hun stipendiat ved Institutt for samfunnsforskning, og hun var professor i psykologi ved Universitetet i Oslo i årene 1973–1992. De første studiene hennes omhandlet arbeidslivet, blant annet kvinners plass i det, og etter hvert ble hun en pioner innen kvinneforskning.

Doktoravhandlingen hennes, Sex Roles and Social Structure (1970), var det første store samfunnsvitenskapelige arbeidet om kjønn i Norden.

Da Holter ble ansatt ved universitetet, beveget hun seg inn i et nytt forskningsfelt, familien. Hun ledet et større forskningsprosjekt som blant annet resulterte i boken Familien i klassesamfunnet (1976). Hun var engasjert i flere prosjekter der hun samarbeidet med yngre forskere, og som blant annet resulterte i bøkene Kvinner i fellesskap (red., 1982), Tvang til seksualitet (1986) og Sex i arbeid(et) i Norge (1992).

Holters siste forskningstema var politikk. Med læreboken Hun og han. Kjønn i forskning og politikk (1996) bidro hun til å utvikle fagfeltet «kjønn og politikk». Av andre verker kan nevnes Kvinners liv og arbeid: kjønnsroller og sosial struktur (1974) og Patriarchy in a Welfare Society (red., 1984).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg