Eric Chevillard

Faktaboks

Eric Chevillard
Uttale
sjevijar
Født
1964

Eric Chevillard, fransk forfatter. Han regnes som en typisk representant for den minimalistiske romanen i Frankrike og blir ofte sammenliknet med forfattere som Jean-Philippe Toussaint og Jean Echenoz. Han har mottatt flere litterære priser.

Chevillard er kjent for korte, humoristiske romaner som særlig viser innflytelse fra den engelske forfatteren Laurence Sterne (1713 - 68) og fra britisk "nonsense"-litteratur. Tekstene hans bryter stadig med ulike fortellertekniske og språklige konvensjoner. Slik forsøker han å få leseren til å stille kritiske spørsmål både til de forestillingene vi danner oss om verden og til litteraturens måter å fremstille virkeligheten på.

Han debuterte 1987 med Mourir m'enrhume og har senere blant annet utgitt Palafox (1990), La Nébuleuse du Crabe (1992) og Les Absences du capitaine Cook (2001). I Du hérisson (2002) og bloggen L'Autofictif, som han har skrevet på siden 2007, ironiserer han over samtidens forkjærlighet for "selvfiksjoner". Démolir Nisard (2006) er en harselas over en litteraturkritiker fra 1800-tallet som i dag er fullstendig glemt, men gjennom kritikken av Nisard tar Chevillard egentlig et oppgjør med vanetenkning og sneversyn i vår egen tid. De siste årene har han utgitt flere samlinger med korttekster, blant annet i samarbeid med anerkjente billedkunstnere.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg