Natur og Ungdom
Deltakere, naboer og politikere på toppen av Engebøfjellet. Protestleir av miljøorganisasjonen Natur og Ungdom i Vevring ved Førdefjorden mot den planlagte undervanns deponien av gruveavfall i fjorden, 1.8.2015.
Natur og Ungdom
Av /Samfoto, Scanpix.

Gruvekonflikten i Førdefjorden, konflikt om gruvedrift i Engebøfjellet i Naustdal kommune.

Gruveselskapet Nordic Mining ASA fikk i 2016 klarsignal fra regjeringen til å starte utvinning av rutil (titandioksid) fra Engebøfjellet i Naustdal kommune. Selskapet fikk samtidig tillatelse til å deponere masser fra driften i ytre del av Førdefjorden.

Nordic Minings søknad i 2008 skapte straks sterke protester, særlig fra miljøbevegelsen som mente at sjødeponi av rundt fem millioner tonn årlig ville gjøre omfattende skade på marine arter i fjorden. Representanter fra Natur og Ungdom lenket seg i februar 2016 fast sammen med internasjonale sympatisører og hindret igangsetting av prøveboring. Aksjonen ble avbrutt etter to uker.

Selskapets undersøkelser viser at forekomsten av rutil i Engebøfjellet er større enn noe annet sted i landet, og vil gi grunnlag for gruvedrift i femti år med et uttak på 6-10 millioner tonn malm i året. Det planlagte sjødeponiet til utgjøre et areal på tre kvadratkilometer når det er fullt utnyttet. Gruvedriften vil gi arbeid til 170 personer i lokalsamfunnet.

Rutil brukes som råstoff til å fremstille titandioksid som er en viktig ingrediens blant annet i malingproduksjon. Stoffet blir også brukt i produksjon av iskrem, tannkrem og solkrem.

Flere fagetater, som Miljødirektoratet, Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet, har stilt seg kritisk til planen om omfattende sjødeponi. Flere fiskeslag i området, som laks, torsk, pigghå og blålange kan bli skadelidende, blant annet som følge av spredning av giftige partikler fra deponerte masser. Området rundt deponiet er et av de største gytefeltene for kysttorsk i Sogn og Fjordane, blir det fremholdt.

Regjeringen har i sitt vedtak understreket at kravene til sjødeponi i Førdefjorden er de strengeste som noengang er stilt. Sju bergverk/gruver i Norge har sjødeponi.

Vedtaket om sjødeponi og gruvedrift i Engebøfjellet har skapt sterk politisk strid, både lokalt og på riksplan. Regjeringens standpunkt har støtte i Arbeiderpartiet. Men på lokalplanet i Arbeiderpartiet i Sogn og Fjordane er meningene delte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg