Elzevier

Tittelblad til førsteutgaven av Nikolai Heinsies Poemata (1653), trykket i Leiden av Elzevier. Her ser vi også et tresnitt av Elzeviers kjente boktrykkermerke, som forestiller et almetre og med mottoet «Non Solus» (latinsk for «Ikke alene»).
Tittlelblad til Poemata (1653)
Av .

Artikkelstart

Elzevier var en nederlandsk familiebedrift innen boktrykker-, bokhandler- og forlagsvirksomhet som ble drevet fra 1580 til 1713 i Leiden.

Faktaboks

Uttale
ˈelzəvi:r

Elzevier-trykk har siden vært ettertraktet av samlere, særlig de elegante små duodesbind som firmaet brukte til sine utgaver av klassikere, og de såkalte res publicae, en slags reisehåndbøker med historisk og geografisk beskrivelse av forskjellige land.

Verdenskjente trykksaker

Grunnleggeren Ludvig Elzevier fra Leuven (1540–1617) etablerte seg i Leiden 1580 som bokbinder og bokhandler. Trykkeriet, som siden gjorde firmaets navn verdenskjent, ble først opprettet kort før Ludvigs død og nådde sin høyeste utvikling under ledelse av sønnesønnen Abraham Elzevier (1592–1652).

Videreføring

I 1880 ble et nytt forlagshus og boktrykkeri grunnlagt i Rotterdam med formål å bringe arven etter Elzevier videre. Firmaet kalte seg Elsevier og er i dag fortsatt i drift i Nederland, blant annet som utgiver av ut medisinsk og vitenskapelig litteratur. De bruker en logo som er basert på Elzeviers boktrykkermerke fra cirka 1620, med mottoet «Non Solus» som er latinsk for «Ikke alene».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg