Elverumsfullmakten

Elverumsfullmakten side 1.
Av /Stortinget.
Lisens: CC BY SA 3.0
Elverumsfullmakten side 2.
Av /Stortinget.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Elverumsfullmakten var et vedtak som ga regjeringen fullmakt til å ta avgjørelser på Stortingets vegne under andre verdenskrig, fordi Stortinget ikke kunne samles på grunn av krigen. Elverumsfullmakten ble gitt på et stortingsmøte på Folkehøgskolen på Elverum om kvelden 9. april 1940, og ga regjeringen adgang til å treffe de tiltakene som var nødvendige inntil Stortinget igjen kunne tre sammen.

Forslaget om fullmakten kom fra stortingspresident Carl Joachim Hambro, men det ble ikke foretatt noen formell votering. Ingen representanter ytret seg imidlertid mot forslaget. Elverumsfullmakten ga grunnlag for regjeringens lovgivning i krigsårene, og det var en betydelig fordel for regjeringen å kunne bygge på fullmakt fra nasjonalforsamlingen. Under krigen oppholdt den norske regjeringen seg i eksil i London.

I ettertid har det vært pekt på at den konstitusjonelle nødretten ville gitt regjeringen de samme fullmaktene, men at fullmakten fra Stortinget styrket eksilregjeringens legitimitet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Dette er eit svært omstridt tema i norsk krigssoge. Er fullmakta gyldig når det ikkje har vore noka votering? Eit lovframlegg vert ikkje lov før det er røysta over.

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for innspill, og beklager at dette svaret kommer litt sent. Du har rett i at Elverumsfullmakten er et omdiskutert tema i krigshistorien, og vår artikkel om dette kunne med fordel ha vært fyldigere. Vi har dessverre ingen fagansvarlig for norsk historie under 2. verdenskrig i dag, men når vi får en person på plass vil jeg be vedkommende bygge ut artikkelen.Beste hilsenMarte RysteRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg