Faktaboks

Elon Musk

Elon Reeve Musk

Født
28. juni 1971, Pretoria, Sør-Afrika
Elon Musk

Elon Musk foran en modell av Tesla M3 i 2020 i Shanghai, Kina.

Elon Musk
Av /Reuters.
Elon Musk poserer med en modell av SpaceX-raketten Falcon Heavy under en pressekonferanse i California i 2011.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Elon Musk er en fysiker, ingeniør, oppfinner, forretningsmann og investor. Musk er mest kjent for å være grunnlegger av romtransportselskapet SpaceX i 2002 og elbilprodusenten Tesla Motors i 2003. Fra 2022 eier han også mikrobloggplattformen Twitter. Hans eierskap og formue gjennom selskapene gjør han til en av verdens rikeste personer.

Musk har syd-afrikansk far og kanadisk mor, og vokste opp i Pretoria i Sør-Afrika, men flyttet til Canada i 1988, og videre til USA i 1992 for å studere fysikk.

Arbeid og virke

Tech- og mediebedrifter

I 1995 var Musk med på å grunnlegge Zip2, en leverandør av programvare for medieindustrien. Han var med på å grunnlegge det ledende internettbetalingssystemet PayPal i 1999. Salget av disse selskapene skaffet ham en betydelig formue.

Han var med å grunnlegge OpenAI i 2015, et ideelt forskningsselskap som bygger kunstig intelligens, med fokus på å utvikle trygg kunstig intelligens som kommer flest mulig til gode.

I oktober 2022 kjøpte Musk nettsamfunnet og sosiale medier-plattformen Twitter for 44 milliarder amerikanske dollar.

Transportbedrifter

Elon Musk i 2011

Musk ved siden av en Tesla Model S i 2011.

Musk opprettet SpaceX i juni 2002. Hans ambisjoner går blant annet i retning av å gjøre romtransport rimeligere gjennom gjenbruk av raketter, samt kolonisering av Mars.

Han har også fra selskapets begynnelse i 2003 ledet Tesla Motors, som produserer elbiler og batterier. Både hos SpaceX og Tesla spiller Musk en viktig rolle i designutviklingen.

I 2013 la Musk frem forslag om å utvikle «hyperloop»-transport. Dette innebærer å transportere mennesker i autonome, elektrisk drevne poder i rør under bakken i hastigheter nær 1000 km/t. Det skal være vakuum inni røret for å oppnå lav friksjon. En prototype er blitt bygget i California og ble testet for første gang i 2017.

Musk opprettet i 2016 selskapet The Boring Company, som en løsning på trafikkøer. Selskapet skal bore et stort nettverk av tunneler under bakken i Los Angeles hvor trafikken kan gå i tillegg til bakkenivå, med fokus på å effektivisere tunnelbygging og redusere kostnadene forbundet med tunnelbygging.

Energibedrifter

Musk er dessuten styreformann i selskapet SolarCity, en ledende leverandør av systemer for solenergi i California, og et datterselskap av Tesla.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg