Elon Musk

Faktaboks

Elon Musk

Elon Reeve Musk

Født
28. juni 1971, Pretoria, Sør-Afrika
Elon Musk poserer med en modell av SpaceX-raketten Falcon Heavy under en pressekonferanse i California i 2011.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Elon Musk er en amerikansk fysiker, ingeniør, oppfinner og forretningsmann, med syd-afrikansk far og kanadisk mor. Musk er mest kjent for å grunnlegge betalingssystemet PayPal, elbilprodusenten Tesla Motors og romtransportselskapet SpaceX.

Musk vokste opp i Sør-Afrika, men flyttet til Canada i 1988, og videre til USA i 1992 for å studere fysikk.

Han har mottatt en rekke æresbevisninger og priser.

Tech- og mediebedrifter

I 1995 var Musk med på å grunnlegge Zip2, en leverandør av programvare for medieindustrien. Han var med på å grunnlegge det ledende internettbetalingssystemet PayPal i 1999. Salget av disse selskapene skaffet ham en betydelig formue.

Han var med å grunnlegge OpenAI i 2015, et ideelt forskningsselskap som bygger kunstig intelligens, med fokus på å utvikle trygg kunstig intelligens som kommer flest mulig til gode.

Transportbedrifter

Musk opprettet SpaceX i juni 2002. Hans ambisjoner går blant annet i retning av å gjøre romtransport rimeligere gjennom gjenbruk av raketter, samt kolonisering av Mars.

Han har også fra selskapets begynnelse i 2003 ledet Tesla Motors, som produserer elbiler og batterier. Både hos SpaceX og Tesla spiller Musk en viktig rolle i designutviklingen.

I 2013 la Musk frem forslag om å utvikle «hyperloop»-transport. Dette innebærer å transportere mennesker i autonome, elektrisk drevne poder i rør under bakken i hastigheter nær 1000 km/t. Det skal være vakuum inni røret for å oppnå lav friksjon. En prototype er blitt bygget i California og ble testet for første gang i 2017.

Musk opprettet i 2016 selskapet The Boring Company, som en løsning på trafikkøer. Selskapet skal bore et stort nettverk av tunneler under bakken i Los Angeles hvor trafikken kan gå i tillegg til bakkenivå, med fokus på å effektivisere tunnelbygging og redusere kostnadene forbundet med tunnelbygging.

Energibedrifter

Musk er dessuten styreformann i selskapet SolarCity, en ledende leverandør av systemer for solenergi i California, og et datterselskap av Tesla.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg