Elon Musk poserer med en modell av SpaceX-raketten Falcon Heavy under en pressekonferanse i California i 2011.

av Mogulite. Begrenset gjenbruk

Elon Musk er en amerikansk fysiker, ingeniør, oppfinner og forretningsmann, med syd-afrikansk far og kanadisk mor. Musk er mest kjent for å grunnlegge betalingssystemet PayPal, elbilprodusenten Tesla Motors og romtransportselskapet SpaceX

Musk vokste opp i Sør-Afrika, men flyttet til Canada i 1988, og videre til USA i 1992 for å studere fysikk.

Han har mottatt en rekke æresbevisninger og priser.

I 1995 var Musk med på å grunnlegge Zip2, en leverandør av programvare for medieindustrien. Han var med på å grunnlegge det ledende internettbetalingssystemet PayPal i 1999. Salget av disse selskapene skaffet ham en betydelig formue.

Han var med å grunnlegge OpenAI i 2015, et ideelt forskningsselskap som bygger kunstig intelligens, med fokus på å utvikle trygg kunstig intelligens som kommer flest mulig til gode.

Musk opprettet SpaceX i juni 2002. Hans ambisjoner går blant annet i retning av å gjøre romtransport rimeligere gjennom gjenbruk av raketter, samt kolonisering av Mars

Han har også fra selskapets begynnelse i 2003 ledet Tesla Motors, som produserer elbiler og batterier. Både hos SpaceX og Tesla spiller Musk en viktig rolle i designutviklingen. 

I 2013 la Musk frem forslag om å utvikle «hyperloop»-transport. Dette innebærer å transportere mennesker i autonome, elektrisk drevne poder i rør under bakken i hastigheter nær 1000 km/t. Det skal være vakuum inni røret for å oppnå lav friksjon. En prototype er blitt bygget i California og ble testet for første gang i 2017.

Musk opprettet i 2016 selskapet The Boring Company, som en løsning på trafikkøer. Selskapet skal bore et stort nettverk av tunneler under bakken i Los Angeles hvor trafikken kan gå i tillegg til bakkenivå, med fokus på å effektivisere tunnelbygging og redusere kostnadene forbundet med tunnelbygging.

Musk er dessuten styreformann i selskapet SolarCity, en ledende leverandør av systemer for solenergiCalifornia, og et datterselskap av Tesla.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.