Faktaboks

Ellen Thorsdalen
Født
1951, Ivgubáhta/Skibotn i Omasvuotna suohkan/Storfjord kommune

Ellen Thorsdalen er en norsk forfatter og logoped.

Bakgrunn

Thorsdalen er fra Ivgubáhta/Skibotn i Omasvuotna suohkan/Storfjord kommune. Hun vokste opp i en familie der faren snakket kvensk, moren snakket samisk og hun og hennes søsken lærte norsk.

Forfatterskap

Ellen Thorsdalen debuterte som forfatter i 2002 med barneboka Gunhild og kjempetorsken. Gunhild blir slukt av en torsk og brødrene gjør det de kan for å redde henne.

Stiletthælen som knakk

I 2008 publiserte Thorsdalen sin første roman: Stiletthælen som knakk. Hovedpersonen er den unge kvinnen Sonja. Hun jobber på en fabrikk i en by i Norge, og bor på et hybelhus sammen med flere venninner på midten av 1960-tallet. Sonja blir gravid med en gift mann. Faren støtter Sonja, men moren gir tydelig uttrykk for sin misnøye med situasjonen. Hun har sin egen erfaring med å få barn utenfor ekteskap. Sonja lar seg presse til å ta en illegal abort. Sonja har et konfliktfylt forhold til moren, som Sonja mener styrer henne, og bestandig har gjort det. Moren mener Sonja skal finne seg en pålitelig, stødig mann hun kan gifte seg med. Morens sterke vilje, og Sonjas indre konflikter og vanskeligheter med å ta tak i sitt eget liv, bærer store deler av handlingen i romanen.

Mors døtre

Romanen Mors døtre ble publisert i 2018. Handlingen dreier seg om en samiske søskenflokken Einar, Alida, Fanny, Hanna, Karina, Signy og Oskar, og deres situasjon i en skolehverdag som er preget av hard fornorskning. De bor Nustevåg, en liten fjordbygd i Nord-Norge. Søsknene har ulike opplevelser, alt etter som hvor godt de behersker norsk. Sommerferien blir også ferie fra det norske språket. Faren representerer de som mener at barna burde lært norsk hjemme, moren mener at barna skal vite hvor de kommer fra. Fattigdommen og en tungsindig læstadianeroppvekst er også noe som preger barna, og det er et hardt liv for å få endene til å møtes. Læreren har stor makt, og skammen er stor for flere av barna over ikke å beherske norsk godt nok. Et spørsmål som stilles i romanen er: «Er samer dumme?» Det er det barna, som ikke kan godt norsk, får erfare, særlig av læreren. Foreldrene våger ikke å si samfunnet midt imot. «Lappungen» er et skjellsord som i romanen brukes for å illustrere hvordan læreren ser på elevene som ikke er blant de flinke, altså de som ikke kan godt norsk. Drømmen om videre skolegang er omtrent umulig, da familien ikke har penger til det. Moras forhold til søsknene beskrives. Hun favoriserer noen av barna, noe som er med på å forme søsknenes utvikling. Ungdomstid, ungdommers tanker og lengsler, vennskap og forviklinger, beskrives også. Romanen har en dramatisk slutt, som viser fram mot bok nummer to.

Krigen og lengslenes galskap

I 2020 kom romanen Krigen, oppfølgeren til Mors døtre. Søsknene vokser til. Moren er død, og alle sliter med å finne sin plass i livet, som ungdommer, som unge voksne. Andre verdenskrig bryter ut, og dette er noe som påvirker livet på ulike måter. De store guttene blir kalt inn i militæret. Vanskelige og farlige tider med hard fornorskning og tysk okkupasjon fører også til ulike konflikter søsknene imellom. Alle finner de sin måte å klare seg på. En av jentene menger seg med tyskerne, og blir kalt tyskertøs av de lokale mennene. Andre andre sverger på aldri å arbeide for tyskerne. Et barn blir født utenfor ekteskap, men lever ikke opp. Romanen slutter med at et av søsknene prøver å ta igjen en gruppe som har bestemt seg for å gå over grensa til Sverige.

Utgivelser

  • Gunnhild og kjempetorsken, barnebok, Mtmedia AS, 2002
  • Stiletthælen som knakk, roman, Norske Bøker, 2008
  • Mors døtre, roman, ČálliidLágádus, 2018
  • Krigens og lengselens galskap, roman, ČálliidLágádus, 2020

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg